Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 09. 05.

Titokban találkozott a jordániai királlyal az izraeli elnök

Titokban találkozott a hét folyamán II. Abdalláh jordániai királlyal Jichák Hercog izraeli elnök – mondta el maga az izraeli államfő egy szombati interjúban.

“A héten nagyon hosszú beszélgetés erejéig találkoztam Jordánia királyával. A palotájában töltöttem egy egész estét. Kiváló találkozó volt” – mondta Hercog az interjúban, melyből szombat este részleteket sugároztak az izraeli televíziók. A teljes interjú vasárnap, a zsidó újév előestéjén lesz látható.

“Jordánia rendkívül fontos ország. Nagyon tisztelem Abdalláh királyt, aki nagy vezető és nagyon fontos szereplő a térségben” – idézte az elnököt az államfői hivatal közleménye.

Hercog és II. Abdalláh a két ország kapcsolatait meghatározó kérdésekről tárgyaltak, így például energetikai ügyekről, a fenntartható fejlődésről, a klímaválságról, valamint jordániai agrártermékek izraeli importjáról a hétfőn kezdődő smita évében, melynek során Izraelben a zsidó törvények értelmében semmilyen mezőgazdasági termelést nem végeznek.

Jordánia Egyiptom mellett az egyetlen olyan arab ország, amely békét kötött Izraellel a zsidó állam létrehozása utáni háborúkat követően.

A két ország kapcsolata azonban az elmúlt években megromlott Benjámin Netanjahu korábbi izraeli kormányfő vezetése alatt, aki kritikusai szerint elhanyagolta a Jordániával fenntartott kapcsolatokat a kapcsolatok normalizálása közben más arab országokkal, így például az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Szudánnal és Marokkóval. Naftali Bennett új izraeli kormányfő egyik első útja kormányfőként Ammánba vezetett.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑