Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2021. 03. 27.

Tíz éve nem volt olyan alacsony az Európába érkező migránsok száma, mint 2020-ban

2021. 03. 27.

Az Európába érkező migránsok és menedékkérők száma egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint 2020-ban, de a veszélyes tengeri átkelések során történt halálesetek és eltűnések száma továbbra is aggasztóan magas – ezt írta pénteken közzétett jelentésében a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű bevándorláspárti kormányközi szervezet.

Az IOM – amelyet az ENSZ migrációs ügynökségének is neveznek – alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

Tavaly 93 ezren érték el illegális úton Európa partjait, túlnyomó többségük – 92 százalékuk – a Földközi-tenger nyugati, középső vagy keleti részén, illetve Nyugat-Afrikából az Atlanti-óceánon a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekig átkelve, gyakran hosszú hajózásra alkalmatlan vízi járművekkel.

A schengeni övezetnek számító Kanári-szigetekre 2020-ban látványosan többen érkeztek, az adatokban 750 százalékos emelkedés figyelhető meg – mutattak rá a jelentésben. Ez a növekedés már a koronavírus-járvány előtt is érezhető volt a földközi-tengeri szigorúbb határellenőrzések miatt, majd a pandémia kirobbanásával tovább erősödött, mert sokan útra keltek azok közül, akik korábban a járvány által súlyosan érintett halászati és mezőgazdasági szektorokban dolgoztak.

Az IOM adatai szerint tavaly legalább 2300 ember halt meg vagy tűnt el a tengeri átkelés során. Ez a szám magasabb, mint az egy évvel korábbi, amikor 2095 áldozatot jegyeztek fel. A Földközi-tenger középső részén, a Líbiától északra eső vizeken 984 ember veszett a tengerbe. Az Atlanti-óceáni útvonalon pedig legalább 849 áldozatról tudnak, ami több mint négyszeres emelkedés 2019-hez képest.

Az IOM jelentésében megjegyezték, hogy adataik messze nem teljesek, és a halottak valódi száma feltehetően sokkal magasabb. Aggodalomra ad okot, hogy sok esetben tűnnek el csónakok nyomtalanul úgy, hogy egyetlen túlélőt sem találnak. Tavaly legalább 19 ilyen “láthatatlan hajótörés” történt, amelyek során 571 ember tűnt el nyomtalanul a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑