Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2020. 01. 31.

Tíz keresztény és hét muszlim minisztere van az új libanoni kormánynak

2020. 01. 31.

Három hónappal a Szaad Haríri által vezetett kormány lemondása után, a belső feszültségektől terhes politikai és társadalmi légkörben Libanon új kormányt alakít Hassan Diab szunnita muzulmán, a bejrúti Amerikai Egyetem korábbi oktatója vezetésével.

A miniszterelnök mellett 19 miniszter alkotja az új kormányt, melyekből 13 férfi és 6 nő. Ami a vallási megoszlást illeti, ezúttal is a bevett felekezeti arányok érvényesülnek. A 19 új miniszter közül 4 maronita keresztény, 4 síita muzulmán, 3 szunnita muzulmán, 3 görög-ortodox keresztény, 2 drúz, 2 görögkatolikus keresztény és egy örmény ortodox keresztény – írja a Fides missziós hírügynökség. Az új kormánytagok listáját január 21-én tették közzé. Ezzel véget ért a hónapok óta húzódó nehéz helyzet, amit a kormányellenes tüntetések okoztak, és amelyek 2019. október 29-én lemondásra kényszerítették Haríri elnököt.

Az új kormány élvezi a síita Hezbollah Párt és a Szabad Hazafias Mozgalom (a maronita Michel Aoun, Libanon jelenlegi elnöke által alapított párt) alkotta koalíció támogatását, és a jövő héten várható parlamenti beiktatása.

Ugyanakkor nem szűnnek a rendszerellenes tüntetések, melyek hónapok óta zavarják meg Libanon nyugalmát. A tüntetők közül többen nem az előző koalíciót támogató pártokhoz köthető szakértőkben látnák a súlyos gazdasági és társadalmi problémák megoldását, hanem teljesen független technokratákban, és nem akarnak bizalmat szavazni az új kormánynak.

A helyi média borúlátó, de mi optimisták vagyunk – nyilatkozta január 21-én a parlament síita elnöke, Nabih Berri.

Hasonlóképpen vélekedik a maronita pátriárka, Bechara Boutros Raï bíboros is, mondván: esélyt kell adni az új kormánynak.

Libanonban az alkotmányos rendszer az ország vallási megoszlását tükröző egyensúlyra épül. E szerint a kormányfő mindig szunnita muzulmán, a parlament elnöke síita muzulmán, az államfő pedig maronita keresztény.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑