Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 10. 22.

Tízezer fegyveres adta meg magát Szíriában

2015. 10. 22.

Több mint 10000 ember tette le a fegyvert Szíriában a fegyverszüneti program keretében.

Ali Haidar Szíria Nemzeti Megbékélésügyi minisztere

A szíriai kormány fegyverszüneti programja sikeresnek bizonyult és több ezer ember adta le fegyverét a két éves időszak alatt.

Szíria Nemzeti Megbékélésügyi minisztere Ali Haidar(SSNP) keddi nyilatkozatában mondta, hogy Homsz legnagyobb városában 10000 ember, beleértve ebbe volt militánsokat is leadta a fegyvereit a kormány amnesztiát kínáló programjának köszönhetően.

Összesen, beleértve ebbe Homsz és nyugati külvárosait is, 10000 emberről beszélhetünk, akik az elmúlt két évben letették fegyvereiket, hogy visszatérhessenek a civil életbe és ezeknek száma még növekszik- mondta az  nemzeti ellenzéki párthoz tartozó miniszter.

A délnyugat szíriai falvakban is több százan elfogadták a kormány programját.

A kormány által kidolgozott folyamatokban, azok az állampolgárok, akik 4 és fél éve dúló konfliktusban részt vettek, a harcokban részesei lehetnek egy rehabilitációs programnak, melynek keretében leteszik fegyvereiket és állami segítséggel visszatérhetnek a rendes életbe.

Haidar szerint Homsz a legszignifikánsabb példa a sikeres helyi tűzszünetre, ahol 1500 volt milicista adta le fegyverét 2013-ban.

A szíriai erők jelentős sikereket értek el takfiri terroristák ellen országszerte az elmúlt hetekben. Az orosz légitámadások is közreműködtek a Szíriai Arab Hadsereg eredményeiben. Fegyveresek Szíria szerte kényszerültek meghátrálásra vagy megadásra a kormányerőkkel szemben.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑