Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 02. 07.

Tízezer városban imádkoztak a szentföldi békéért

2018. 02. 07.

 

10. alkalommal rendezték meg január utolsó vasárnapján a Közbenjárás napját a Szentföld békéjéért. A kezdeményezéshez csatlakoztak a templomok a világ tízezer városában.

A különböző katolikus ifjúsági mozgalmak által szervezett imanapot a keresztény egységhét végén tartották meg. A Szentföldön különösen is követett eseményről Ibrahim Faltas ferences atya, betlehemi plébános nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

„Itt a Szentföldön mindennap megéljük a keresztények egységét, egymással vállvetve dolgozunk és megtapasztaljuk azt a más vallások iránti tiszteletben és párbeszédben. Egy erős és intenzív ökumenikus időszakot élünk át és az ima segít megerősíteni ezt az egységet a Szentföldön jelenlevő minden egyházzal”

mondta Faltas atya.

A Szentföld minden templom anyja

Minden évben emelkedik azoknak a templomoknak a száma, amelyek részt vesznek az imanapban. A Szentföld minden templom anyja, minden vallás középpontja. Jeruzsálem mindenki számára a hitbeli élet kezdetét jelenti. A világ ezen az imanapon erősen imádkozik a Szentföldért, hogy valóban az egész emberiség javára legyen. Ez megerősíti a híveket és vigaszt hoz, segít a további ellenállásban és reményt ültet el az emberekben. A Szentföldön élő keresztények számára ez kihívás. A világ imája segít ennek megélésében – hangsúlyozta a betlehemi plébános.

Jeruzsálem legyen minden vallás városa

Az utóbbi hónapok feszültsége következtében a keresztények továbbra is imádkoznak, hogy Jeruzsálem legyen minden vallás városa. Jeruzsálem mindenkié, nemzetközi hely, mindenki számára nyitott. A város nem lehet csak egy részé. Jeruzsálem megmentése annyit jelent, hogy megvetjük a béke alapját. Ahogy Szent II. János Pál pápa is mondta: ha békét akarunk a világon, Jeruzsálem békéjével kell kezdeni. Ha nincs béke Jeruzsálemben, a világban sem lesz soha – figyelmeztetett Faltas atya.

A betlehemi helyzet

A betlehemi helyzetről szólva kiemelte: sajnos Betlehemről mindenki megfeledkezik. Az emberek úgy élnek, mint egy szabad ég alatti börtönben. Akik eljönnek, mindig látják a falat, amely a Jeruzsálemtől elválasztó határt jelöli. A menekülttáborokban emelkedik az emberek száma. Aggasztó, hogy az új nemzedékek, a keresztényeket is beleértve, külföldre vándorolnak, hogy méltóságot és egy jobb jövőt keressenek. Betlehemnek nagy segítséget jelent a turizmus, a zarándokok. Térjenek vissza a zarándokok, mert itt nincs veszély – kérte a betlehemi plébános. Trump elnök kijelentése után sokan félnek, le akarják mondani útjukat. Mindenkit arra kérek, jöjjön Betlehembe. Ne féljetek, a helyzet nyugodt. A betlehemiek számára hatalmas segítség, ha itt vannak a zarándokok.

Vessen véget a háborúknak

Végül a nemzetközi közösséghez fordulva felhívással Faltas atya arra buzdított, hogy kövesse Ferenc pápa szavait, vessen véget a háborúknak és munkálkodjon az ember és a teremtett világ javáért. A Szentföldért szóló ima világosítsa meg minden ember elméjét és szívét – zárta interjúját Ibrahim Faltas ferences atya, betlehemi plébános.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑