Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2022. 01. 31.

Több, egymástól független izraeli kémhálózatot számoltak fel Libanonban

2022. 01. 31.

A libanoni belbiztonsági erők arról számoltak be, hogy sikerült felszámolniuk 15, egymástól függetelnül működő izraeli kémhálózatot az országban. Az Izrael számára kémkedő csoportok Libanonban és Szíriában gyűjtöttek információkat, és volt köztük olyan, mely már 2009 óta kémkedett.

Libanoni biztonsági vezetők szerint Izrael állam az utóbbi időszakban egyre komolyabb hírszerzési tevékenységet folytat az országban, ugyanis a javukra szeretnék fordítani a gazdasági válság miatt meggyengült libanoni biztonsági helyzetet. A Moszad elleni harcot ráadásul az is nehezíti, hogy az izraeli vezetés hírszerző szolgálatát az utóbbi időben több arab állam is segíti.

A cionista állam hírszerzői Libanonban már nem csupán a Hezbollah tevékenységét figyelik, hanem az iránt is érdeklődnek, hogy a libanoni pártoknak, szervezeteknek milyen kapcsolatai vannak Iránban, Jemenben és Palesztinában. Különös tekintettel az iraki ellenálló csoportokkal fentartott kapcsolataikra.

A libanoni elemzők szerint az utóbbi években több cionista kémcsoportot sikerült felszámolni az országban, azonban a Moszad fedett csoportjai egyre jobban alkalmazkodnak az újabb biztonsági kihívásokhoz mind Libanonban, mind pedig a megszállt palesztin területeken.

Izrael-barát kémhálózatot számoltak fel Libanonban

A libanoni kormány hétfőn bejelentette, hogy tizenhét, „az izraeli ellenségnek” dolgozó kémhálózatot számoltak fel. Egy helyi médium szerint a műveletben harmincöt embert vettek őrizetbe.

A kémhálózatok helyi és regionális szerepet játszottak – közölte újságírókkal Abbász Halabi ügyvivő tájékoztatási miniszter a kormány ülése után.

A kémhálózatokat követés módszerével göngyölítették fel – mondta a miniszter, aki nem közölte, hány embert állítottak elő.

A Hezbollah befolyásos Irán-barát síita mozgalomhoz közeli al-Ahbár libanoni újság jelentése szerint harmincöt embert vettek őrizetbe, akik között libanoni, palesztin és szíriai állampolgárok voltak.

Legalább tizenketten közülük tudták, hogy Izraelnek dolgoznak, a többiek úgy tudták, hogy nemzetközi vállalatoknak, illetve civil szervezeteknek továbbítják az értesüléseket. Több embert a lap szerint szabadlábra helyeztek.

Az al-Ahbár úgy tudja, hogy a megfigyelési és felgöngyölítési műveletet négy hete kezdték. A lap szerint 2009 óta ez az Izrael-barát kémhálózatok felszámolására irányuló legnagyobb libanoni művelet.

2006-ban pusztító háború dúlt Izrael és a Hezbollah között. A harminchárom napon át tartó konfliktus során 1200 ember halt meg Libanonban, többségükben civilek, Izraelben pedig százhatvanan, többségükben katonák.
2009 áprilisa és 2014 között a libanoni hatóságok több mint száz embert vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedtek. Többségük a hadsereg, illetve távközlési cégek alkalmazottja volt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Tayyar.org, MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑