Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 04. 02.

Több ezer iraki tiltakozik a szaúdi korona herceg tervezett látogatása ellen (képek)

2018. 04. 02.

Irakiak ezrei tüntettek az iraki fővárosban, Bagdadban, így tiltakozva Mohamed Bin Salman szaúdi koronaherceg közelgő látogatása ellen.

 A tiltakozók Bagdadban gyülekeztek a pénteki ima után, a tűntetésen bin Salmant háborús bűnösnek nevezték, és azzal vádolták Szaúd-Arábiát, hogy támogatja az Iszlám Állam és az al-Qaida terroristákat országukban.

 A tüntetést az iraki Hezbollah brigádok szervezték, amely az Iszlám Állam terrorista szervezet ellen küzdő alakulatok egyike.

 Haider al-Abadi iraki miniszterelnök hivatalos közlése szerint, a szaúdi koronaherceg a közeljövőben Irakba kíván látogatást tenni, de a látogatás pontos dátuma még nem tisztázott.

 A szaúdi koronaherceg jelenleg az USA-ban tartózkodik, ahol találkozott egy sor Izrael barát lobbi csoport vezetőivel, mivel a királyság jelenleg a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálására törekszik.

.

 Bin Salman Irakba tervezett látogatása azért vált fontossá, mert Bagdad és Rijád kormányai jelenleg arra törekszenek, hogy enyhítsék a két ország között hosszú ideje fennálló feszültségeket. Al-Abadi tavaly júniusban látogatott el Rijádba, azok után, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat 2016-ban helyreállították.

 Rijád ellenséges szemmel nézi Irak közeledését Iránhoz. Miközben az iraki vezetők ismételten dicsérik Irán támogató szerepét az arab országot érintő terroristafenyegetések elleni harcban, miközben azzal vádolják Szaúd-Arábiát, hogy támogatja a terroristákat.

 2017 áprilisában Abadi azt mondta, hogy “minden iraki állampolgárnak jogában áll elhinni, hogy Szaúd-Arábia támogatja a terrorizmust”.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑