Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 07. 04.

Több ezer palesztin menekült el az izraeli támadások elől

2023. 07. 04.

Hétfő éjszaka több ezer palesztin civil elhagyta a Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben lévő menekülttábort, ahol a megszálló izraeli erők támadást indított a lakosság ellen.

Helyi források szerint  háromezren hagyták el a menekülttábort, de nincs kijárási tilalom. A katonákkal körülvett táborba – ahol a jelentések szerint több száz palesztin harcos tartózkodik.

Kamal Abu ar-Roub, Dzsenín kormányzójának helyettese azt közölte, hogy intézkednek a menekülttáborból távozók elhelyezéséről, közeli iskolákban és más menhelyeken biztosítanak számukra szállást. Abu ar-Roub szerint mintegy tizennyolcezer palesztin tartózkodik a táborban.
Izraeli beszámolók szerint az izraeli kommandósok hétfő éjjel is folytatták a palesztin fegyveresek és fegyvereik felkutatását és a letartóztatásokat.

Az izraeli katonai lépések nyomán Rámalláh önkormányzata szolidaritási sztrájkot hirdetett, melyhez csatlakoztak a főként palesztin lakosságú Ciszjordánia számos városában. Az alapszolgáltatások kivételével szüneteltetik a munkát, s bezárták a közcélú létesítményeket, a parkokat, a játszótereket.

Nábluszban palesztinok éjjel behatoltak a zsidó hagyomány szerint a bibliai József sírját rejtő épületbe, és megrongálták.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban indított nagyszabású, húsz éve nem látott mértékű hadműveletet több mint ezer katona részvételével és légi fegyverek, köztük drónok támogatásával a dzseníni menekülttábor palesztin fegyvereseinek és fegyvereinek kézre kerítésére.

 A harcokban idáig kilenc palesztin vesztette életét.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑