Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 04. 16.

Több ezren tüntetnek Kairóban az eladott egyiptomi szigetekért

2016. 04. 16.

A pénteki ima után Kairó belvárosában több ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon Abd Al-Fattah Al-Sisi köztársasági elnök ellen, mert átadta két vörös-tengeri sziget fennhatósági jogát Szaúd-Arábiának. – közölte a Russia Today.

Ezrek gyűltek össze péntek délelőtt a kairói székhelyű Egyiptomi Újságírók Szakszervezete előtt, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot, amiért az egyiptomi vezetés visszaadja Szaúd-Arábiának Sanafir és Tiran sziget fennhatósági jogát.

A tüntetők egyenesen Al-Sisi rendszerének bukását követelték. „A nép a rendszer megdöntését akarja.” – „A föld a mi becsületünk.” többek között ezeket skandálták a dühös kairóiak.

Az egyiptomi biztonsági erők nagy erővel vonultak fel és lezárták a főváros legfontosabb útjait. Erre a tüntetők „Ő menjen, mi nem megyünk.” szöveget kezdték skandálni.

Az egyiptomi hatóságok ekkor könnygázt vetettek be, majd elkezdték feloszlatni a spontán szervezett demonstrációt.

 

A kairói rendőrség több metróállomást is lezárt, illetve fokozott igazoltatást tart a belvárosban. A külvárosi utakon a katonaság vonult ki, hogy megelőzze egy esetleges demonstráció kialakulását, ami a belváros irányába tartana.

Az egyiptomi társadalom többsége felháborodott Al-Sisis döntésén. Az egyiptomi elnök azután mondott le a két szigetről, miután a napokban még az Iszlám Országok Konferenciája előtt Kairóban fogadta Salman szaúdi királyt. A két ország vezetője akkor megállapodott egy tengeri híd építésében, ami összeköti az Arab félszigetet és Afrikát. A híd érinteni fogja a két szigetet. A költségek nagyobb részét Rijad állja.

.

Sanafir és Tiran szigetek pár kilométerre fekszenek a szaúdi, illetve az egyiptomi szárazföldtől, a legközelebbi izraeli település 250 km-re van. A szigetek 80 illetve 33 km2 nagyságúak és az Akabai-öböl bejáratánál fekszenek.  A szigetek méreteiből kiindulva jelentéktelenek tűnnek, de elhelyezkedésük stratégiailag fontos. Hiszen aki birtokolja ezeket, bármikor lezárhatja az Akabai-öblöt, ezáltal Izraelnek megszűnik a kapcsolata a Vörös-tengerrel.

A két sziget Szaúd-Arábiához tartozott. Fejszál szaúdi király 1950-ben bérbe adta Egyiptomnak azzal a céllal, hogy elzárják az izraeli hajókat az Eilat kikötőtől. A hatnapos háborúban Izrael a Sínai-félsziget megszállásával a két szigetet is az ellenőrzése alá vonta.

Majd amikor Egyiptom békét kötött Izraellel, visszakapta megszállt területeit, de az akkori egyiptomi elnök Anwar Sadat ellenezte, hogy a békeszerződésbe bevonják a két sziget státuszát, mivel azok Szaúd-Arábia tulajdonát képezik.

Később a szigetekre ENSZ megfigyelők kerültek. A gyakorlatban az egyiptomi vezetés azóta nem gyakorolta tulajdoni jogát a két sziget felett.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑