Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 05. 07.

Több millió emberről gondoskodnak az egyházak a Közel-Keleten

2018. 05. 07.

Jelentős összeggel támogatja Magyarország a bajba jutott szíriai keresztényeket, hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. A hétvégi műsorban szó esett arról is, hogy fiatalok dönthetnek a legjobb filmről a Young Audience Award keretében. A határokon átívelő kezdeményezést az Európai Filmakadémia hozta létre. A sikeres rendezvényt itthon a Magyar Nemzeti Filmalap szervezi.

Az Európai Filmakadémiának van egy évek óta működő programja, a Young Audience Award (Ifjú közönség-díj), mellyel a serdülő generációt igyekeznek bevonzani a mozi világába, mondta Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. A fiataloknak három – az Európai Filmakadémia tagjai által előzetesen kiválasztott – film közül kell kiválasztani a győztest, részletezte a magyar szakmai szervezet vezetője.

A kontinens 45 városában egy időben, egymás után tekinti meg az alkotásokat a 12-15 évesekből álló „nemzetközi zsűri”. A filmek közötti szünetekben moderátorok segítik a művek jobb megértését, a szervezők ezzel is igyekeznek, hogy a résztvevők egy kellemes napot tölthessenek a filmművészet jegyében, mutatott rá Havas Ágnes. Kiemelte: a budapesti rendezvényre, melyet a Tabán moziban tartottak idén is telt házzal készültek.

A díj odaítélésének technikai részletei kapcsán elmondta, hogy a vetítést követően körkapcsolást indítanak az összes európai város között, ahol az egyes „zsűrik” delegált tagjai angol nyelven elmondják, hogy melyik szerintük a legjobb alkotás. A szavazatokat összeszámolva rögtön ki is hirdetik a végeredményt, tette hozzá Havasi Ágnes. Megjegyezte, hogy a hazai rendezvényt több éve a Magyar Nemzeti Filmalap szervezi.

Hazánk jelentős összegekkel támogatja a bajba jutott szíriai keresztényeket

A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában az is elhangzott, hogy lassan az unió is rájön arra, hogy komoly hiba az egyházak értéksemlegességen alapuló kizárása a segélyek odaítéléséből, hiszen rengeteg emberről gondoskodnak.

Évek óta kapcsolatban áll az antióchiai pátriárkával Hölvényi György, így mint barát látogatott a polgárháború sújtotta Szíriába, mondta a Fidesz EP-képviselője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Kiemelte, hogy az elmúlt években egy szoros kapcsolatrendszer alakult ki az ottani közösséggel, akiket több millió dolláros adományokkal is segítettünk. Mint fogalmazott: a bajbajutott barátokat, akkor is meg kell látogatni, ha nem egyszerű a helyzet.

Zahlé, 2014. október 21. A Baptista Szeretetszolgálat által közreadott képen a szíriai Rakkából az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet térhódítása elől elmenekült keresztények láthatók egy ideiglenes albérletben a libanoni Zahlé városában 2014 októberének közepén (a kép készítésének pontos dátuma nem ismert). A 31 éves Marlene (k) férjét az IÁ fegyveresei elrabolták és megölték, a nő és a bátyja (hátul) a négy gyerekkel együtt menekült a szomszédos országba. A Baptista Szeretetszolgálat tíz fős küldöttsége a napokban Libanonban meglátogatott több szíriai menekülttábort, és a szervezet iskolái nevében partneriskolai kapcsolatot kezdeményezett egy keresztény alapítású iskolával, amelyben szíriai menekült gyerekek tanulnak. MTI Fotó: Fehér Bertalan / Baptista Szeretetszolgálat

Több millió emberről gondoskodnak az egyházak

A képviselő úgy látja, hogy az ott szerzett tapasztalatokat pedig nem csak Magyarországon kell megosztani. Arra is rámutatott, hogy a kitartó munkának köszönhetően a vallási kisebbségek iránti érzékenység jelentősen megnőtt a közelmúltban, és ennek közvetlen eredményei is láthatóak az Európai Unió különböző határozataiban és megnyilvánulásaiban. Nem vagyunk még célnál, de komoly eredményeket értünk el – jegyezte meg.

Hölvényi György arra is kitért, hogy kezdetben rendkívül nehéz volt elintézni, hogy közvetlen anyagi támogatást kaphassanak az EU-tól a vallási közösségek, a szövetség – meglátása szerint – rosszul értelmezett értéksemlegessége miatt. Hangsúlyozta: az egyházak a Közel-Keleten és Afrikában több millió emberről gondoskodnak, sok esetben egyedül.

Lassan ezt Brüsszelben is kezdik megérteni, így a fentebb említett elveken alapuló megkülönböztetés a végét járja, részben az EP-képviselő munkájának eredményeként.

Orientalista.hu – Kossuth Rádió, Európai Idő

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑