Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 10. 29.

Több mint hat év után újra megnyílt a Szíriai Nemzeti Múzeum (képek, videó)

2018. 10. 29.

Több mint hat év után újra megnyílt Damaszkuszban a Szíriai Nemzeti Múzeum, a vasárnapi ceremónián állami vezetők, külföldi régészek és restaurátorok is részt vettek. Magyarországot Dr. Vágner Zsolt régész a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára képviselte.

Az intézményt akkor zárták be és ürítették ki, amikor az országban dúló  iszlamista háború elérte a fővárost. A szíriai vezetők a múzeum újranyitásával a normális élet visszatérését ünnepelték.

A múzeumban kiállított műkincsek között találhatók 2. századi falfestmények Dura-Európosz kelet-szíriai sivatagi romvárosból, textilek a közép-szíriai Palmyrából és a győzelem görög istennőjének, Nikének a szobra az ország déli részéből.

Az országot 2011 óta sújtó fegyveres konfliktust megszenvedte az ország gazdag kulturális öröksége is. A hatóságok bezárták a múzeumokat és biztonságba helyeztek több mint 300 ezer műkincset, ám az Iszlám Állam terrorszervezet több régészeti helyszínt elpusztított, rengetek antik tárgy fosztogatók birtokába került.

.

Mahmud Hammud, az ország múzeumait és régészetét irányító hatóság vezetője elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint 9 ezer műkincset állítottak helyre, ám több százezer értékes régi tárgyat és szobrot csempésztek külföldre.

A látogatók az újranyílt múzeumban megnézhetik, ahogy az Iszlám Államtól felszabadított Palmyra műkincseit restaurálják.

MTI nyomán, Képek: SANA

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑