Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 10. 12.

Több mint hetven országból érkeznek hazánkba az illegális határátlépők

2015. 10. 12.

Mintegy ötven százalékkal emelkedett júliustól augusztusig a hazánkba érkező és menedéket kérő illegális bevándorlók száma – derül ki az adatokból. Júliusban hetvennégy országból összesen 31 287-en, augusztusban hetvennégy országból már 47 094-en nyújtottak be kérelmet.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a hazánkon keresztülzúdulók hetvennégy – nyolc európai, harmincnyolc afrikai, öt amerikai, huszonkét ázsiai és egy óceániai – országból érkeztek. Csaknem hatszáz ember ismeretlen állampolgárságúként szerepel a nyilvántartásban. Alig egy hónappal korábban, júliusban hetven ország állampolgárai jelentek meg rövid időre Magyarországon: nyolc európai, harminchat afrikai, négy amerikai és huszonkét ázsiai országból jöttek, 271 ember állampolgársága ismeretlen volt.

A hivatal összesítéséből kiderül, hogy az év elején tapasztaltakhoz képest elenyésző mértékben, de a koszovóiak továbbra is próbálkoznak a nemzetközi védelem megszerzésével hazánkban: júliusban száznegyvenegyen, augusztusban pedig százhatvanan nyújtottak be kérelmet. A menedékkérők állampolgárság szerinti megoszlását vizsgálva kiderül, a balkáni útvonalon megindultak a kameruniak is (júliusban 102-en, augusz­tusban 141-en), a nigériaiak és a szenegáliak száma pedig augusztusban megduplázódott. Ezzel szemben a júliusi nagy mozgás után a Kongói Köztársaságból, az Egyenlítői Guineából és a Szudánból indulók augusztusban másfelé vették az irányt.

Az érkezők közül legtöbben szíriai­nak vallották magukat, annak reményében, hogy kedvezőbb elbírálást kapnak a bevándorlási hivataloknál, az ehhez szükséges hamisított igazolványokat még Törökországban szerezték be. Júliusban 12 475-en, augusztusban már 23 130-an vallották magukat szírnek a menekültek közül. Tömegesen jöttek Afganisztánból is júliusban 10 151, augusztusban 10 437 embert regisztráltak. Kimagasló számban, júliusban 3822-en, augusztusban pedig 6136-an érkeztek Pakisztánból, iraki állampolgárt júliusban 1412-t, augusztusban 2267-et vettek nyilvántartásba. Egy hónap alatt a bangladesiek száma a két és félszeresére, az irakiaké egyharmadával, a pakisztániaké hatvankét százalékkal emelkedett, a magukat szíriainak vallók száma pedig megduplázódott.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap

Megosztom:

,
Back to Top ↑