Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2019. 10. 06.

Több mint száz terroristával végzett az egyiptomi hadsereg

2019. 10. 06.

Az Egyiptomi Fegyveres Erők bejelentése szerint az utóbbi időszakban 118 terroristával végeztek egy terror ellenes művelet során a Sínai félsziget északi és középső részén.

A hadsereg szóvivője szerint a műveletek során 10 biztonsági személy, azaz 9 katona és egy tiszt is életét veszítette.

Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök egy Twitter üzenetet tett közzé az esettel kapcsolatban, mely szerint:

,,A terrorizmus rákja továbbra is próbálja elrabolni országunkat. Azonban mi minden hitünkkel és erőnkkel kiállunk és harcolunk ellene.,,

Az elnök úr szerint ez a harc addig nem fejeződik be ameddig a nép úgy nem döntött, hogy már megszűntette ezt a veszély forrást. A hadsereg azonban pontosan nem közölte, hogy a katonák mikor estek el a művelet során. Arról csupán annyit közöltek, hogy az elmúlt időszakban történt.

A hadsereg szóvivője szerint a terror ellenes művelet során felfedeztek és megsemmisítettek több, a terroristák által használt rejtekhelyet, valamint fegyvereket és robbanószereket előállító műhelyet.

Az egyiptomi légierő 33 rejtekhelyet és 115, a terroristák által használt járművet semmisített meg, míg a szárazföldi csapatok további 70 járművet foglaltak le. Ezen kívül sikerült megsemmisíteniük 273 robbanóeszközt, melyeket a katonai járőrök útvonalaira szoktak telepíteni a terroristák.

A terroristák rejtekhelyein ezen kívül 2000 kilogramm vadkender származékot és egyéb drogokat is találtak a művelet során.

Az egyiptomi biztonsági erők 2013 júliusában, a korábbi egyiptomi elnök Mohamed Morsi eltávolítása után kezdtek terror ellenes harcokba a Sínai félszigeten. A hatalomból eltávolított Muszlim Testvériség és más terrorista csoportok ugyanis a Sínai félszigetre menekültek és hadat üzentek az új kormánynak, valamint az egyiptomi hadseregnek.

A terroristák azóta számos támadást hajtottak végre egyiptomi civilek, katonák és rendőrök ellen. A terrorizmus elleni háború eddigi legvéresebb éve 2015 volt, amikor is 2100 ember veszítette életét a Sínai félsziget északi részén. Közülük 1800 fő terrorista volt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Egyptian Streets)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑