Egyiptom

2019. 10. 06.

Több mint száz terroristával végzett az egyiptomi hadsereg

Az Egyiptomi Fegyveres Erők bejelentése szerint az utóbbi időszakban 118 terroristával végeztek egy terror ellenes művelet során a Sínai félsziget északi és középső részén.

A hadsereg szóvivője szerint a műveletek során 10 biztonsági személy, azaz 9 katona és egy tiszt is életét veszítette.

Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök egy Twitter üzenetet tett közzé az esettel kapcsolatban, mely szerint:

,,A terrorizmus rákja továbbra is próbálja elrabolni országunkat. Azonban mi minden hitünkkel és erőnkkel kiállunk és harcolunk ellene.,,

Az elnök úr szerint ez a harc addig nem fejeződik be ameddig a nép úgy nem döntött, hogy már megszűntette ezt a veszély forrást. A hadsereg azonban pontosan nem közölte, hogy a katonák mikor estek el a művelet során. Arról csupán annyit közöltek, hogy az elmúlt időszakban történt.

A hadsereg szóvivője szerint a terror ellenes művelet során felfedeztek és megsemmisítettek több, a terroristák által használt rejtekhelyet, valamint fegyvereket és robbanószereket előállító műhelyet.

Az egyiptomi légierő 33 rejtekhelyet és 115, a terroristák által használt járművet semmisített meg, míg a szárazföldi csapatok további 70 járművet foglaltak le. Ezen kívül sikerült megsemmisíteniük 273 robbanóeszközt, melyeket a katonai járőrök útvonalaira szoktak telepíteni a terroristák.

A terroristák rejtekhelyein ezen kívül 2000 kilogramm vadkender származékot és egyéb drogokat is találtak a művelet során.

Az egyiptomi biztonsági erők 2013 júliusában, a korábbi egyiptomi elnök Mohamed Morsi eltávolítása után kezdtek terror ellenes harcokba a Sínai félszigeten. A hatalomból eltávolított Muszlim Testvériség és más terrorista csoportok ugyanis a Sínai félszigetre menekültek és hadat üzentek az új kormánynak, valamint az egyiptomi hadseregnek.

A terroristák azóta számos támadást hajtottak végre egyiptomi civilek, katonák és rendőrök ellen. A terrorizmus elleni háború eddigi legvéresebb éve 2015 volt, amikor is 2100 ember veszítette életét a Sínai félsziget északi részén. Közülük 1800 fő terrorista volt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Egyptian Streets)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑