Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 01. 24.

Több mint százmilliárd dollár katonai segélyt kapott Izrael, de Netanyahunak ennyi sem elég

2016. 01. 24.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Tel-Avivnak több amerikai katonai segélyre van szüksége az Irán és a P5+1 országcsoport között létrejött nukleáris megállapodásból adódóan, írja a Press TV.

Az izraeli vezető a davosi Világgazdasági Fórumon beszélt arról csütörtökön, hogy Washington és Tel-Aviv véglegesíti egy 10 éves katonai segélycsomag részleteit, ami nagyobb összegről fog szólni, mint az idei évi 3,1 milliárd dolláros amerikai katonai támogatás.

Miközben Fareed Zakaria CNN újságírónak nyilatkozott Davosban, Netanyahu üdvözölte azt a több milliárd dollárt, amit Barack Obama amerikai elnök kormánya nyújtott Izraelnek.

Hozzátette, ez az amerikai katonai segély még fontosabbá válik az iráni nukleáris megállapodást követően, amelynek értelmében Teherán több tízmilliárd dollárt kap.

Netanyahu ezzel az iráni pénzeszközök nemzetközi bankok általi befagyasztásának feloldására utalt, ugyanis 2011-ben és 2012-ben illegális szankciókat vezettek be a perzsa ország ellen, olyan megalapozatlan vádakkal, miszerint Irán arra törekedett, hogy atomfegyvereket fejlesszen.

Irán befagyasztott pénzeszközei mintegy 100 milliárd dollárt, vagy még ennél is többet tesznek ki, de John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Teherán körülbelül 55 milliárd dollárt kapna meg, mert ezeknek az alapoknak nagy része külföldi adósság kifizetésre van lekötve.

Izrael a katonai segély 60 százalékos növekedésre számít.

Jelentések szerint izraeli tisztviselők arra kérték az Egyesült Államokat, hogy 60 százalékkal növelje az éves katonai segélyezést, évente átlagosan 5 milliárdos szintre emelve azt a 2018-2028-as időszakban.

A jelenlegi megállapodás szerint, amelyet George W. Bush kormányával tárgyaltak le, majd 2007-ben írtak alá és 2017-ben jár le, az Izraelnek nyújtott éves katonai támogatás több mint 3 milliárd dollárra nőtt.

Netanyahu viszont hangsúlyozta, hogy Izrael most már több pénzt akar az olyan fenyegetésekkel szembeni küzdelemhez, amelyek a cionista rezsim heves ellenzése ellenére megkötött iráni nukleáris megállapodás következtében felmerülnek.

Barack Obama amerikai elnök állítólag egy találkozón elvben egyetértett Netanyahuval, hogy a segélycsomag összegét 4,2-4,5 milliárd dollárra növeljék.

Ez a pénz elkülönül attól a közel 500 millió dollártól, amit az elmúlt években éves szinten Amerika támogatásként nyújt Izrael rakétaprogramjához.

Egy friss kongresszusi jelentés szerint az 1962 óta Izraelnek nyújtott amerikai katonai segély összege mostanra elérte a 124.3 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott éves támogatás annak ellenére is stabil, hogy Amerikában széles körben csökkentették a hazai katonai programok kiadásait, úgymint a hadsereg méretét, ami a II. Világháború óta mostanra érte el a legalacsonyabb szintet.

Az Egyesült Államokban lévő erőteljes cionista lobbi arra kényszeríti az amerikai kormányt, hogy Izrael érdekeit szolgálja. Az Izrael oldalán álló érdekcsoportok aktívan tevékenykednek azért, hogy az amerikai külpolitikai döntések Izrael javára szülessenek meg.

Orientalista.hu – (Press Tv, persinaews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑