Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2017. 02. 27.

Több mint százötven francia szenátor követeli Palesztina elismerését

2017. 02. 27.

Tegnap százötvennégy francia képviselő és szenátor nyílt felhívást intézett Francois Hollande államfőhöz, sürgetve a palesztin állam azonnali, egyoldalú elismerését – közölte a Russia Today.

A nyílt felhívást kezdeményezők nem pártpolitikai alapon mozdultak. A francia pártok közül jobb és baloldali politikusok is vannak az aláírók között. A szélsőjobboldali Nemzeti Front politikusai viszont nem írták alá a kezdeményezést. Marine Le Pen vezetése alatt ugyan finomult a párt korábbi hevesen anticionista retorikája, a pártalapító apa, Jean-Marie és lánya közötti szakítást is jórészt ez eredményezte. Levelüket a France Presse hírügynökség ismertette.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása újra ráterelte az európai politika figyelmét is a palesztin állam ügyére. Donald Trump amerikai elnök ugyanis a február 15-i találkozón úgy nyilatkozott, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha az elvezet a békéhez.

A szakértők szerint ez alapvető változást jelent Washington eddigi politikájához képest, amely a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldását, azaz egy önálló, független palesztin állam létrehozását támogatta, akárcsak az európai uniós politika.

Angela Merkel német kancellár is nyilatkozott szombaton a kérdésben, számolt be az ynet.com izraeli hírportál. Videoüzenetében Merkel leszögezte, a továbbiakban is a kétállami megoldást támogatja, vagyis azt, hogy a zsidó állam mellett jöjjön létre egy önálló palesztin állam is. „A kétállami megoldás útján kell maradnunk. Nem látok más megoldást a békefolyamat eredményességére”, fogalmazott a német kancellár. Merkel március másodikán Egyiptomba látogat, ahol Abd Al-Fattah Al-Sisi államfővel a palesztin-izreali konfliktus kérdésében is tárgyal. – közölte a Népszava.

Az Európai Unió új, közép-kelet-európai tagállamai még szocialista országokként elismerték Palesztina államot, de a nyugati országok közül mindeddig csak Svédország tette ezt meg 2014-ben. De egyre több uniós parlament – brit, spanyol, holland – követeli kormányától az elismerést. Tavaly a Vatikán is elismerte Palesztinát.

Orientalista.hu – Zenobia (Népszava, Russia Today)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑