Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 02. 25.

Több mint tízezer damaszkuszi halt már meg az iszlamisták rakétatámadásaiban (képek videó)

2018. 02. 25.

Hét éve tartják megszállás alatt a nyugat által “mérsékeltnek” nevezett iszlamista csoportok Ghouta keleti részét. A főváros agglomerációjának számító térségből naponta indítanak rakétatámadásokat a civilek lakta damaszkuszi negyedek ellen.

A legfrissebb adatok szerint 10380 ember vesztette el életét Damaszkuszban a demokratikus és mérsékelt ellenzéknek nevezett iszlamista csoportok támadásaiban.

Az elmúlt napokban felújultak a harcok a Kelet-Ghoutai térségben miután a szíriai kormány megelégelte, hogy a fegyveres csoportok napi szinten rakétákkal támadják a főváros civilek lakta negyedeit.

Az iszlamista fegyveresek naponta több mint száz rakéták lőnek ki a fővárosra. A legtöbb becsapódás a főváros keresztények lakta negyedeiben történik.

Szinte teljes kijárási tilalom van Bab Touma, Bab Sharki, Kasaa, Abayiseen, Tijara negyedekben. A környékbeli iskolák bezártak. A diákok több mint két hete nem járnak iskolába. A fővárosból sok keresztény család elmenekült, akik a Keresztények völgyében vagy a szomszédos keresztény falvakban leltek menedéket. A Damaszkusztól harminc kilométerre fekvő Sednayaban az összes ingatlant kivették, sőt a kolostorok templomok otthonai és vendégszobái is megteltek.

Damaszkusz többi kerülete sem menekült meg az iszlamisták rakétáitól. Az elmúlt egy hétben több mint ezer rakétát lőttek ki a muszlimok lakta negyedekre, aminek követeztében rengeteg ember vesztette el életét.

Mindeközben a nyugati médiumok, az iszlamisták által készített propaganda filmeket közvetítik, amiben az szíriai hadsereg  a főváros megvédéséért indított hadműveletet háborús bűncselekményekként mutatják be.

A főleg szunniták lakta Rukn Al-Deen negyedben két napja csapódott be egy rakéta. A támadásban két civil halt meg és negyvenen  megsebesültek:

 

Egy másik rakéta a Bagdadi úti Baleseti és Sebészeti Kórházba csapódott, Az anyagi károk mellett sokan megsérültek:

.

A Szíriai Arab Hadsereg orosz közvetítéssel már több mint egy éve próbálja meggyőzni az iszlamista csoportokat, hogy adják fel az általuk megszállt területet, cserébe szabad elvonulást kapnak Idleb tartományba. Többszöri tárgyalások után az iszlamisták megtagadták a tűzszünetet és a megbékélést.

A damaszkuszi vezetés ezután rendelte el a teljes ostromgyűrű létrehozását és felszólította az iszlamistákat, hogy járuljanak hozzá a térségben rekedt  civil lakosság evakuálására. Az iszlamisták ezt is megtagadták. Hasonló módon mint Aleppoban és más városokban, a civileket élő pajzsként használják a szír katonákkal szemben.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑