Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 03. 02.

Több mint tízezer migráns várakozik a görög-macedón határon

2016. 03. 02.

Több mint tízezer migráns várakozik a görög-macedón határon, a helyszíni tudósítások szerint a bevándorlók egyre kétségbeesettebbek, egy nő fel akarta gyújtani magát, sokan a sínekre ültek.

Macedónia szerdán kétszer két órára megnyitotta a határát a migránsok előtt, a hatóságok éjfél és 2 óra, valamint 7 és 9 óra között összesen 170 szíriait és irakit engedtek át. Állítólag azért korlátozták ennyire az átengedhető bevándorlók számát, mert a balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia sem enged be ennél több embert.

A migránsok kétségbeesését jól példázza, hogy egy középkorú nő szerdán megpróbálta felgyújtani magát Idomeniben. A media.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a láthatóan “súlyos pszichés állapotban” lévő nő idegösszeroppanást kapott, de a többi migránsnak sikerült megakadályoznia öngyilkossági kísérletét.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy sokan a sínekre ültek, akadályozva a nemzetközi vasútvonal működését.

A síneket viszont amúgy sem igazán használták az utóbbi napokban, a nemzetközi személyforgalom a múlt hét óta szünetel, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni.

A helyszíni tudósító azt is elmondta, hogy sok olyan bevándorló van, akinek nincsenek rendben a papírjai, Görögországban ugyanis mindenkinek január elsejei születési időpontot írtak be, ez pedig nem egyezik valós adataikkal.

A macedón hatóságok egyelőre nem jelentették be, hogy a nap folyamán megnyitják-e ismét az idomeni átkelőt. Szkopje viszont kedden több száz rendőrt és katonát telepített a Görögországgal közös határra annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑