Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 18.

Több száz rabbi támogatja az iráni atomprogram egyezményt

2015. 08. 18.

Levélben sürgette 340 amerikai rabbi az amerikai kongresszust, hogy támogassa az iráni atomprogram korlátozásáról megkötött “történelmi” megállapodást. A rabbik szembementek Izrael miniszterelnökével Benjamin Netanyahuval aki a megállapodás megkötése előtt is ellenezte az egyezményt.

A levelet, amelyet az Aimenu elnevezésű észak-amerikai baloldali cionista szervezet juttatott el a szenátus és a kongresszus tagjainak, a judaizmus “minden irányzatához” tartozó rabbik írták alá. Az akció szervezőinek célja annak megcáfolása volt, hogy az amerikai zsidó közösség minden vezetője ellenzi a “hatok” (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), illetve Irán által megkötött alkut.

Az amerikai törvényhozásnak szeptember 17-ig kell eldöntenie, hogy támogatja-e a bécsi megállapodást, amelyet Benjámin Netanjahu már a megszületése előtt is élesen támadott. Az izraeli kormányfő egyebek között kijelentette: a teheráni vezetés célja az, hogy “letörölje Izraelt a térképről”.

A kongresszusi jóváhagyás ellenzői és támogatói az egyezmény megkötését követően egyaránt fokozták lobbista tevékenységüket. Több jelentős zsidó szervezet, köztük a Rágalmazás Elleni Liga, az Amerikai Zsidó Bizottság és az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) is a megállapodás ellen foglalt állást,  mint ahogy az ellenzők között van Charles Schumer, a demokraták harmadik rangidős szenátora is, aki az amerikai törvényhozás legrégebb óta szolgálatot teljesítő zsidó tagja.

A 340 rabbi arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás elutasítása maga után vonja majd a szankciók nemzetközi rendszerének összeomlását, a közel-keleti nukleáris fegyverkezési verseny kialakulását és Izrael elszigetelődését.

Az Egyesült Államokban több ezer rabbi szolgálja a zsidó közösséget.

A Pew kutatóintézet egy júliusi felmérése szerint az amerikaiak azon 79 százaléka közül, akik hallottak már a megállapodásról, 48 százalék ellenzi és csak 38 százalék helyesli azt. A megkérdezettek 73 százaléka csekély vagy semmilyen bizalmat sem táplál Teherán iránt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑