Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 08. 31.

Több száz szélsőséges a német hadsegeben

2016. 08. 31.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett: Németországban nem csak az üzemanyagot és az oltóanyagokat készletezik, de a német kormány pénteken bejelentette, hogy vészhelyzet esetén akár élelmiszeripari gyárakat, raktárakat, farmokat is lefoglalhatnak.

Franciaországban visszaállítják a Nemzeti Gárdát, Németországban, mintha csak közeli háborúra vagy katasztrófára készülnének, készletezik az üzemanyagot és az oltóanyagokat, miközben a lakosság egyre nagyobb része elégedetlen a migrációs krízis kezelésével. Ráadásul a német katonai hírszerzés szerint háromszáz, szélsőséges nézeteket valló ember dolgozik a német hadseregben, akik között radikális iszlamisták is vannak.

A német védelmi miniszter nem zárja ki, hogy a migránsok között is toborozzanak katonákat a német hadseregbe, ami nagy nemtetszést váltott ki mind a politikusok, mind a laikusok körében.

Georg Spöttle az M1 aktuális csatorna Ma Este című műsorában aggasztónak nevezte, hogy tényfeltáró újságírók szerint a harcoló csapatok körülbelül hatvan százaléka már nem német, hanem migrációs gyökerekkel rendelkezik. A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: a hadsereg az ország legfontosabb része, a lojalitás – éppúgy, mint a rendőrségnél – elengedhetetlen.

Hozzátette: mindig voltak olyan emberek, akik azért mentek a hadseregbe vagy a rendőrséghez, hogy megtanulják a fegyverkezelést.

Georg Spöttle szerint nagy veszélyt jelent, hogy a Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból érkezők múltjára nincs rálátás, nem lehet egy B vagy C típusú átvizsgálást csinálni, nem tudható, hogy lojálisak lesznek-e az államhoz, vagy éppen beférkőznek, és alvó sejtet alkotnak a hadseregen belül. Éppen ezért a szakértő a hadsereget mindenképpen állampolgársághoz kötné.

Németországban azt is bejelentették, hogy új intézkedést vezetnek be, amely évente húszezer monitoring eljárást jelentene.

Georg Spöttle hangsúlyozta: korábban, a hadkötelezettség idején nem volt monitoring a német hadseregben, kivéve, ha valaki speciális alakulatokhoz vagy a katonai elhárításhoz került. Most azonban a szerződéses katonákra ki akarják terjeszteni, épp azért, hogy kiszűrjék az ultrajobboldali, ultrabaloldali vagy a radikális iszlamista egyéneket.

A szakértő hangsúlyozta: hihetetlenül nagy biztonsági kockázatot jelent, ha a rendvédelmi szervek közelébe kerülnek a dzsihádisták (takfiri szélsőségesek). Akit fanatizálnak, megbízhatják, hogy kémkedjen a részükre, vagy elfedjen bizonyos nyomokat, megváltoztasson dokumentumokat a rendőrségi adatbázisokban.

A katonai rendészetnél vagy a bűnügyi rendőrségnél dolgozóknak olyan hozzáférésük van, amellyel akár törölhetnek vagy átírhatnak adatokat, ezzel bűneseteket tudnak elfedni, vagy körözött személyeket segíteni.

Németországban készletezik az üzemanyagot és az oltóanyagokat. Berlin azonban hivatalosan azt mondja, nem tartanak semmifajta veszélytől. Ez az 1995-ös katasztrófavédelmi törvény átdolgozása, amely szerencsétlen módon egybeesik a migrációval.

Georg Spöttle azonban emlékeztetett: a német kormány pénteken bejelentette, hogy vészhelyzet esetén akár élelmiszeripari gyárakat, raktárakat, farmokat is lefoglalhatnak.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, nagyon úgy néz ki, mintha valami konkrét dologra készülnének, de félelmek mindenképpen vannak. Mivel a közel 2,1 milliós migránstömeg hetven százaléka fiatal férfi, fennáll annak a lehetősége, hogy nagyon sok takfiri bejuthatott az Unióba. Egy átfogó terrortámadás esetén pedig akár egy kisebb várost is elfoglalhatnak, napokig, hetekig tarthatják, magyarázta Georg Spöttle.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑