Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 09. 16.

Több száz terroristával végzett az egyiptomi hadsereg

2015. 09. 16.

Az egyiptomi hadsereg kilenc nap alatt 360 fegyveressel végzett a Sínai-félsziget északi részén – jelentette szerdán az egyiptomi sajtó.

Az egyiptomi fegyveres erők szóvivője facebook oldalán számolt be a terrorellenes hadjárat eseményeiről. Mohamed Samir szerint három hónap alatt több mint 360 terroristát sikerült likvidálni. „A tegnapi hadművelet során 55 terroristával végeztünk,  a heves  tűzharcokban két egyiptomi  katona meghalt.”- monda Samir.

A Vértanú Joga névre hallgató hadjáratot a hét elején indította az egyiptomi vezetés. A katonai akció addig fog tartani, amíg meg nem szűnik a terroristák jelenléte a Gázai övezettel szomszédos országrészben.

A Sínai félszigeten az Iszlám Állam helyi ága, a Vilajat Sinaa (Sínai Tartomány) terrorszervezet aktívan támadja az egyiptomi hadsereg bázisait. A vahabita terroristák fellegvárának számító régióban százával semmisítik meg a szélsőségesek búvóhelyeit, és hatalmas mennyiségű fegyvert, robbanóanyagot és merényletek végrehajtásához használt járművet koboznak el a hadsereg katonái.

A Sínai félsziget a Gázai övezettel határos. Az Iszlám Állam tavaly Palesztinában és Egyiptomban is egyaránt bejelentette, hogy megalakította helyi ágazatát és dzsihádot hirdetett a regnáló hatalmi erők ellen. Kairó novemberben nyilvánította katonai övezetté a térséget, és azóta próbálja felszámolni a terroristák sejtjeit. A harcokban idáig legalább harminc egyiptomi katona vesztette el életét.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑