Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 07. 09.

Több száz terroristával végzett az egyiptomi hadsereg

2015. 07. 09.

Az elmúlt napokban összesen 241 szélsőségessel végeztek az egyiptomi kormányerők a Sínai-félsziget északi részén zajló terrorellenes műveletek során – olvasható a hadseregszóvivő közleményében.

A hadsereg arra a múlt szerdai összehangolt terrortámadásra reagálva indított átfogó hadjáratot, amelynek során dzsihadista fegyveresek egyidejűleg legalább öt katonai ellenőrzőpontot megtámadtak, valamint néhány órára elfoglalták a Gázai övezet melletti határvidéken fekvő Seik-Zuveid település rendőrőrsének környékét.

A hadsereg adatai szerint a múlt szerdai harcok során 21 katona vesztette életét. Egyes helyi és nemzetközi sajtóértesülések ennél magasabb számokról szóltak, ezeket a híreket azonban az egyiptomi kormány tévesnek minősítette.

A hétfőn kiadott közlemény Mohamed Szamír hadseregszóvivő Facebook-oldalán jelent meg, olyan fotókkal egyetemben, amelyeken agyonlőtt szélsőségesek holttestei látszódnak.

A július 1. és 5. közötti időszakban a hadsereg ezenkívül letartóztatott “négy körözött személyt és 29 gyanúsítottat”, valamint “megsemmisítette a terroristák négy bázisát”. Az utóbbi létesítmények bombázásáról készült videofelvételeket a kormányerők már vasárnap nyilvánosságra hozták. Az azóta is zajló hadművelet során nagy mennyiségű nehézfegyvert és 26 járművet is lefoglaltak.

Szombaton Abdel Fattah Al-Sisi államfő meglátogatta a félszigeten harcoló katonákat, akiknek tiszteletére – egyéves országlása során először – egyenruhát öltött. A volt hadsereg-főparancsnok az egyiptomi előírásoknak megfelelően röviddel a tavalyi elnökválasztás előtt kilépett a katonaság kötelékéből.

Múlt hétfőn Kairóban robbantásos merénylet áldozatává vált az ország főügyésze, egy nappal az iszlamista exállamfő, Mohamed Murszi megbuktatásához vezető, 2013. június 30-án kirobbant tömegtüntetések második évfordulója előtt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑