Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 08. 01.

Több százezer potenciális veszélyforrás lehet még Németországban

2017. 08. 01.

Egy hét alatt két külföldi is fegyveres támadást hajtott végre Németországban.

Vasárnap hajnalban egy konstanzi diszkóban lövöldözött egy iraki férfi; pénteken pedig Hamburgban rontott rá egy hatalmas késsel az emberekre egy arab férfi egy szupermarket előtt. A Spiegel című német lap az esetek kapcsán a kultúrák harcáról írt; a hazai titkosszolgálati szakértő szerint pedig Németországban több százezren is lehetnek, akik eltűntek a hatóságok látóköréből, vagy jogosulatlanul tartózkodnak az országban, ők potenciális veszélyforrások lehetnek.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1-en úgy fogalmazott: 2015 óta számos példa van arra, hogy az újonnan érkezett bevándorlók egyre nagyobb számban követnek el köztörvényes bűncselekményeket. Németországban az is gondot jelent, hogy a rendőrség nem hozza nyilvánosságra a részleteket, a sajtó pedig eltorzítja az ezekről szóló tudósításokat – fogalmazott.

A főtanácsadó szerint azt is vizsgálni kell minden ilyen esetben, hogy az elsődleges hírek, a média által történő tálalása, a rendőrség hallgatása vajon összhangban van-e a politika elvárásával, vagy pedig más okból történnek ezek a torzítások.

A békében élők és a békét szétrombolni akarók állnak szemben egymással

A Spiegel egy vasárnapi cikkében már a kultúrák harcáról ír. Az újságíró őrültségnek nevezte azt, hogy az iszlám a terrorcselekményekkel akarná felizgatni a keresztény társadalmat. Az újságíró szerint a békében élők és a békét szétrombolni akarók állnak egymással szemben.

A frusztrált emberek egy társadalmon belül szülhetnek még hasonló problémákat

Horváth József titkosszolgálati szakértő szerint azon illegális bevándorlók miatt, akiknek elutasítják a bevándorlási kérelmét, és a hatóságok nem különítik el a társadalomtól, illetve nem kezdik meg a repatriálásukat és a hazaszállításukat, frusztrált emberek tömege marad az adott országok társadalmán belül, ami óhatatlanul vezet oda, hogy időről időre ilyen akcióknak leszünk majd a szemtanúi és akár az áldozatai is.

Az elkövetők többsége muszlim bevándorlókhoz tartozik

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése azt mutatja: az elkövetők többsége a másod-, harmadgenerációs muszlim bevándorlókhoz tartozik. Az intézet vezető kutatója a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy újabb elkövetői csoport is megjelent.

Horváth-Sántha Hanga szerint felbukkantak olyan újabb elemek, akik elutasított menedékkérő formában, illetve minőségben is elkövették a merényleteket. Ilyen példa többek között a tavaly decemberi berlini merénylő, a tunéziai hátterű Amis Amri, illetve az idén áprilisban, Stockholmban támadó üzbég származású személy. Ez azt jelenti, hogy egy újabb kategória keletkezett.

Horváth-Sántha Hanga hozzátette: a migránsokat többnyire a gyors pénzhez jutás reménye, a sikeresség és az erős státusz utáni vágy vezérli, amikor elkövetik a bűncselekményt.

Orientalista.hu – M1 / Híradó

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑