Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 12. 22.

Több tízezer „üres” útlevél lehet az Iszlám Állam birtokában

2015. 12. 22.

A Welt am Sonntag német napilap értesülései szerint ezen üres útleveleket arra használják, hogy harcosokat csempésszenek be Európába menekülteknek álcázva. Titkosszolgálati értesülések szerint az ISIS ezen útleveleket áruba is bocsátja, darabját 1500 euróért – közölte a napilap.

A jelentések szerint azonban a legtöbb dokumentumot, melyet egyébként szír, líbiai és iraki területekről loptak, többnyire azután, hogy eredeti tulajdonosukat lemészárolták, arra használják, hogy a terrorszervezet által kiképzett harcosokat, valamint öngyilkos merénylőket a menekülthullánot kihasználva, hamis személyazonossággal Európába, Nyugatra juttassák.

Miután az Iszlám Állam a dokumentumhamisítási műveleteit már hosszabb ideje figyelmezteti, az európai hatóságok is viszonylag régóta figyelmeztetve vannak arra, hogy potenciálisan veszélyes egyének érkezhetnek Európába más néven, hamisított útlevéllel, azonban ennek túl sok helyet nem adtak, amíg be nem bizonyosodott, hogy a párizsi merénylők közül kettő is ilyen iratokkal jutott be Európába.

„A beérkezők nagy tömege, mely lehetetlenné teszi minden érkező ellenőrzését, komoly biztonsági kockázatot jelent – mondta Fabrice Light, a Frontex vezetője.

További probléma, hogy a dokumentumokat a terroristák olyan roszágokból szerzik, ahol a háború miatti kaotikus állapotból kifolyólag lehetetlen ellenőrizni, hogy a menekültek útlevelei valódiak-e, és eredetileg is ahhoz a személyhez tartoztak, aki Európába jön velük. Emiatt érthető, hogy egyes Európai vezetők is hangoztatják azt, amit Assad már 2013-ban „megjósolt”: hogy a menekülthullámmal bűnözők, terrorszervezetek harcosai, valamint olyan egyének is bejöhetnek nagy számban, akik az iszlám szélsőséges irányzataival szimpatizálnak.

Orientalista.hu  – Crusader

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑