Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 04. 26.

Több tízezren vettek részt a pészahi papi áldáson a Siratófalnál

2016. 04. 26.

Az áldás elmondásakor a kohaniták, az egykori papi törzs férfi leszármazottai testüket, fejüket imakendőbe burkolva, mindkét kezüket felemelve héber nyelvű imát mondanak Izrael népének békéjéért és boldogulásáért. – közölte az MTI.

Több tízezren vettek részt fokozott rendőri készültség mellett Jeruzsálem óvárosában a pészah ünnepén tartott hagyományos zsidó papi áldáson hétfőn – jelentette a helyi rádió.

Ezt a héber áldást naponta elmondják az ortodox zsinagógákban Izraelben, de évente kétszer, a sátoros ünnepek és pészah idején nagyszabású ceremónián több tízezer résztvevő előtt a Siratófalnál is.

A pénteken kezdődött és nyolc napig tartó pészah ünnepén zárva tartanak az izraeli állami hivatalok, az oktatási intézményekben tavaszi szünet van, és az ország lakói tömegesen indulnak kirándulni és üdülni az országban ekkor már jellemző nyárias melegben.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor, köztük pészahkor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.

Miután vasárnap ezernegyvenhárom nem muzulmán látogató, köztük százhatvannyolc izraeli zsidó kereste fel a Siratófal felett található Mecsetek terét, hétfőn ismét zsidó látogatók százai kérték, hogy felmehessenek a térre.

Vasárnap a térre látogató zsidók közül a rendőrség – a katonai rádió jelentése szerint – eltávolított tizenhárom embert, akik megszegték a vizit szabályait, ugyanis az Izrael és a teret felügyelő Jordánia között megkötött egyezmény alapján a nem muzulmánoknak tilos imádkozniuk a Mecsetek terén.

Az incidens miatt hétfő reggel Jordánia kormányának szóvivője figyelmeztette Izraelt, hogy “komoly következményei lehetnek a rendőrök és a telepesek al-Aksza elleni támadásának”.

A jordániai hatóságok a fokozott rendőri jelenlét miatt, valamint azért tiltakoztak, mert pészah ünnepén a zsidó látogatók a szokásosnál hosszabb időszakokban tekinthetik meg csoportosan a mecsetek környékét, és a szervezett látogatások miatt bizonyos órákban megtiltották a palesztin imádkozók jelenlétét az al-Aksza mecsetnél.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑