Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 10. 15.

Többen meghaltak és sokan megsebesültek a bejrúti tüntetésen

2021. 10. 15.

Eddig hat halottja és tizenöt sebesültje van a Bejrútban kitört utcai lövöldözéseknek.

Csütörtökön fegyveresek támadtak a tüntetőkre akik a tavalyi bejrúti robbantást kivizsgáló bíró leváltását követelték.

A tüntetők a libanoni Hezbollah  és az Amal mozgalom hívei voltak akik a bejrúti igazságügyi palota elé vonultak tiltakozni. Az ott gyülekező tiltakozókra nyitottak tüzet eddig ismeretlen fegyveresek.

Egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki a tűzharcot. A két mozgalom azt állítja, hogy a békés demonstrálókra orvlövészek kezdtek tüzelni először mesterlövész puskákkal, majd gránátvetőkkel. A szemtanúk egy része szerint viszont nem ez a helyzet, hanem a tüntetők között feketébe öltözött férfiak kezdtek lőni. A harcok viszont súlyos áldozatokat követeltek: legalább hatan meghaltak és harmincan megsérültek. Az Al Jazeera közvetítésében látszik a tűzharc is:

Bitar ügye, a kikötői robbanás 2020 augusztusában történt, ammónium-nitrát robbant fel egy bejrúti tengerparti raktárban. Az ügyben eddig még nem vontak senkit felelősségre, a nyomozást pedig többször felfüggesztették.

Najib Mikati libanoni miniszterelnök nyugalomra intette a bejrúti lakosságot. A libanoni hadsereg pedig bejelentette, hogy csapatokat vezényelnek az esemény helyszínére és mindenkire tüzet nyitnak aki fegyverrel jelenik meg az utcán.

A libanoni hírforrások szerint a hadsereg egy lövöldözőt már letartóztatott.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Quds News Network, HVG)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑