Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 06. 21.

Tömeggyilkos diplomaták

2016. 06. 21.

Az igazán balszerencsés, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériumának tisztségviselői még mindig úgy hiszik, hogy a helyzetet katonai erővel kell megoldani.

A hírek szerint a minisztérium ötvenegy alkalmazottja, akik egy belső feljegyzést írtak alá, arra biztatják az Egyesült Államokat, hogy légi támadásokat hajtson végre a Szíriai Fegyveres Erők ellen.

Azt kérdezzük ezektől a diplomatáktól, készek elküldeni családtagjaikat és szeretteiket a hadszíntérre, hogy egyszerre harcoljanak az ISIS terrorszervezet és a Szíriai Fegyveres Erők ellen? Nem tanultak semmit Afganisztán és Irak esetéből? Nem tanultak semmit a Szíria ellen öt éve indított háborúból? Nem tanulták meg, hogy Szíria feldúlása az egész világ destabilizációjához vezetett?

Vagy csak egyszerűen ott ülnek a helyükön, és amikor a dolgok bevégződtek arrogáns arckifejezéssel annyit mondanak: “Ezt elcsesztük.”

Ki állna helyt a hadszíntéren, ha eldöntenék, hogy semlegesítik az ISIS ellen leghatékonyabban harcoló erőt?

Néhány nappal ezelőtt egy amerikai tábornok azt mondta, hogy ki tudna erőszakolni egy repüléstilalmi övezetet Szíria felett; de ez a Szíriában jelen lévő Orosz Légierő megtámadását is jelentené. Sok szerencsét hozzá! Ha ezt nem voltak képesek megtenni a Szíriai Légierő ellen 2011 óta egészen 2015 októberéig, amikor az Orosz Légierő megjelent, azt gondolják, most megtehetik?!

Nem mintha ezek a diplomaták számítanának valamit, vagy a feljegyzéseik!

Mindenki láthatta az orosz választ ezekre a legutóbbi hírekre, az orosz honvédelmi miniszter, Szergej Shojgu látogatását Damaszkuszban és az Orosz Légierő regionális támaszpontján, valamint az SZ-400 légvédelmi rendszer szemléjét a térségben, ez válasznak elég volt.

De mi van a szíriai válasszal?! Több részlet elárulása nélkül, emlékezzenek mindannyian a lelőtt MQ-1-esre, amely az USA vezette koalíció számára kijelölt légteret elhagyta.

Ne tévesszék össze, ez soha nem a katonai képességektől függ, csak stratégiai döntés kérdése és mindig az marad.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

,
Back to Top ↑