Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 06. 21.

Török bankokon keresztül finanszírozzák a terroristákat

2016. 06. 21.

Egyes török bankok a Perzsa-öböl arab országaiból származó ügyfeleikkel pénzügyi forrásokat biztosítanak az Iszlám Állam terrorista csoportnak, jelentette egy neves újságíró.

“Az amerikai bíróságon lévő információ bizonyítja, hogy hat bank Törökországban, némelyik kormányzati és néhány közülük szaúdi és kuvaiti, látja el az ISIL és más terrorista csoportokat pénzzel”, – írta a weboldalán Tolga Tanis, a nagyszámban megjelenő Hurriyet török napilap washingtoni tudósítója.

Hozzátette, hogy az információ azt is megmutatja, hogy bizonyos üzletemberek Kuvaitból és más Perzsa-öböl meneti arab államból pénzt halmoznak fel bizonyos számlákon letétbe helyezve azt a fent említett Isztambulban működő bankoknál, ahonnan ezt a pénzt az Iszlám Állam, a Nuszra Front és más terrorista csoportok veszik ki.

Tanis kiemeli, hogy a kuvaiti-török ​​bank menedzserének, aki a terroristák számláira helyezi át a pénzt, közeli kapcsolatai vannak a török ​​elnökkel.

A francia média vonatkozó jelentései szerint, melyek vasárnap kerületek napvilágra, az európai hírszerző ügynökségek hat teherszállító hajót keresnek a Földközi-tengeren, amik május közepén indultak útjukra fegyvereket szállítva török kikötőkből.

Azt feltételezik, hogy a konténerszállító hajók, amelyek több mint 10 ezer tonna áru szállításra képesek, a Líbiában lévő Iszlám Állam fegyvereseknek szánt fegyverekkel vannak megrakva, írta a francia Le Figaro.

Közülük két konténerszállító hajó Törökország és Libéria lobogói alatt közlekedik, három teherszállító hajó Panama, Bolívia és Tanzánia zászlója alatt és egy hajó a Comore-szigeteken bejegyzett.

A Le Figaro azt írta, hogy a helyzetet bonyolítja az a tény, hogy miután valamennyi hajó elhagyta a török ​​kikötőket, a legvalószínűbb, hogy kikapcsolták a GPS-t és a továbbiakban nem küldtek radarjeleket.

Biztonsági tisztviselők szerint sem a Szuezi-csatornán, sem a Gibraltári-szoroson nem tudtak elszökni, így a Földközi-tengeren köröznek.

A biztonsági szolgálatok nem tudják, kik állnak ezek mögött a hajók mögött, a török ​​titkosszolgálatok-e, vagy a kormány.

Walid al-Moallem szíriai külügyminiszter vonatkozó megjegyzéseiben, áprilisban azt mondta, hogy Törökország és más országok továbbra is ellátják fejlett fegyverekkel a terroristákat Szíriában.

Muallem Kína szíriai különmegbízottjával tartott ülésen beszélt a fentiekről, miközben az egész országban dúlt a harc az ENSZ által támogatott béketárgyalások összeomlását követően.

Moallem kiemelte, hogy a szíriai kormány folytatni fogja a terroristák ellen irányuló küzdelmét.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Farsnews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑