Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 08. 22.

Török kémek ezrei tartózkodnak Németországban

2016. 08. 22.

Nyolcezer informátora van a török titkosszolgálatnak Nyugat-Európában, ebből hatezren Németországban tartózkodnak, tudta meg egy német napilap.

Úgy tudni, hogy a török kémek feladata a németországi törökök nyomás alá helyezése, valamint Erdoğan kritikusainak megfélemlítése.

Kiterjedt informátori hálózattal rendelkezik Németországban a török titkosszolgálat, az MIT, állítja a Welt am Sonntagnak egy befolyásos biztonságpolitikusként említett név nélküli nyilatkozó. A Junge Freiheit által szemlézett cikk szerint a törököknek Nyugat-Európában 8000 titkosszolgálati munkatársa van, ebből 6000 Németországban tartózkodik. A Die Welt vasárnapi kiadásának nyilatkozó titkosszolgálati szakértő, Erich Schmidt-Eenboom szerint ekkora hálózatot felépíteni még az NDK-nak sem sikerült az NSZK-ban.

A lap úgy tudja, a török kémhálózat fő célja nyomás alá helyezni a németországi törököket, valamint megfélemlíteni Recep Tayyip Erdoğan török elnök kritikusait.

Hans-Christian Ströbele, a Zöldek – Berlin Kreuzberg és Friedrichshain kerületeiben sokadik alkalommal közvetlenül megválasztott – parlamenti képviselője éppen ezért azt követeli, hogy vizsgálják felül a német és a török titkosszolgálat közötti együttműködést.

Ströbele attól tart, hogy ha ez nem történik meg haladéktalanul, a németek is felelősek lesznek a törökök által esetlegesen elkövetett bűncselekményekért.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑