Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 10. 14.

Török miniszterek lemondását követeli az ellenzék

2015. 10. 14.

Törökország legnagyobb ellenzéki pártja lemondásra szólította fel az ország belügyminiszterét és igazságügyi miniszterét az Ankarában történt robbanásokat követően, ami 95 életet követelt. – közölte a Press Tv.

 Ahmet Davutoğluval török miniszterelnökkel  találkozót a republikánus párt vezetője Kemal Kılıçdaroğlu, aki a megbeszélésen  az igazságügyi miniszter Kenan Ipek lemondását követelte, mivel múltheti szombati merénylettel kapcsolatos sajtótájékoztatón önelégült vigyorgással válaszolt a sajtó munkatársainak.

A közösségi oldalakon hamar elterjedt a miniszter önelégült mosolygós képe, ami pár órával az ankarai kettős robbantás után készült, egy sajtó konferencián.

A török társadalom mélyen elítélte a miniszter hozzáállását, az ellenzéki erők azonnali lemondását követelik.

 „A társadalom egy szörnyű traumán megy keresztül mialatt az igazságügy miniszter mosolyog. Az igazságügy miniszter nem maradhat hivatalban.”-  mondta Kılıçdaroğlu a HDP elnöke.

Kenan Ipek igazságügyi miniszter a magatartásáról szóló jelentés kézbevétele után mérlegelni fogja a ügyet és ezután hoz majd döntést az esetleges lemondásáról.

Haluk Koc A HDP politikusa azonnali lemondásra szólította fel Selami Altinok belügyminisztert, mert nem volt képes vállalni a felelősséget.

A szombati sajtótájékoztatón Altinok elutasította azokat a vádakat hogy a rendőrség hibájából történhetett meg a kettős merénylet. A saját felelősségét is hárította az újságírók előtt.

Haluk Koc szerint ha a belügyminiszter magától nem mond le akkor a miniszterelnöknek kell elbocsájtania a bukott politikust.

Ahmet Davutoğlu miniszterelnök szerint a bűnösöket a PKK (Kurd Munkáspárt) vagy a Daesh (Iszlám Állam) emberei közt kell keresni.

„Már jó ideje, kaptunk információkat a hírszerzéstől, amik a PKK és az ISIS nyilatkozatain alapszik, hogy öngyilkos merénylőket küldene  Törökországba. Ezek a támadók káoszt fognak teremteni Törökországban.  Ez a két szervezet kiemelten a gyanúsítottak között vannak. ” 

A terrorcselekmény kormány ellenes demonstrációk helyszínévé változtatta az országot. Összecsapások törtek ki a rendőri erők és a felbőszült tüntetők között Diyarbakirban. Ankara utcáit is ellepték a demonstrálók a robbantás helyszínén.

Tízezer ember gyűlt össze Isztambul utcáin a kormányt okolva a halálos támadásokért. A tüntetők a következő szavakat skandálták: „Tudjuk kik a gyilkosok” és „Az Állam a gyilkos”.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑