Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2014. 11. 28.

Török-orosz gázüzlet, és a dollár kiszorítása

2014. 11. 28.

Oroszország és Törökország megállapodott, hogy a jövőben fokozzák a Kék Áramlat gázvezetéken exportált gáz mennyiségét, évente mintegy 3 milliárd köbméterre. Az orosz energiaügyi minisztérium vezetője, Alexander Novak jelentette ezt be, miután összeült egy orosz-török kormányközi bizottság.

Az együttműködés fokozásának már voltak jelei, a Gazprom október elején jelentette be, hogy a két ország megállapodott a Kék Áramlaton át történő gázexport fokozásáról, akkor ez évi 16-ról 19 milliárd köbméterre növelést jelentett. A miniszter bejelentése szerint a 3 milliárd köbméterre vonatkozóan is Törökország jelentette be igényét, nem a Gazprom tett rá javaslatot. A technikai részletek kidolgozását a Gazprom jelenleg a török Botas energetikai céggel együtt folytatja.

A török fél nyilatkozatából azonban más is kiderült. A kormányközi bizottság döntéseiről vélhetően még idővel fognak újabb információk előkerülni, mert a gázüzleten kívül azt is nyilvánosságra hozták, hogy a két ország megállapodott az államközi üzleti kapcsolatokban a nemzeti valuták előnyben részesítéséről. A találkozón a felek megállapodtak arról, hogy a közeljövőben kidolgozzák az erre vonatkozó jogi kereteket. Azt követően a török és orosz vállalatok az egymás közötti kifizetésekben dollár helyet a lírát és rubelt fogják használni. A kormányközi bizottság emellett létrehozott egy munkacsoportot, ami a bankközi együttműködések előkészítését végzi.

A nyilvánosságra jutott kevés információ alapján okkal gondolható, hogy Törökország nyugat és kelet közti egyensúlyi politikája idővel változni fog. A Gazprom szeptemberben hozta hivatalosan is nyilvánosságra, hogy addigra majdhogynem minden ügyfele aláírta a megállapodást, miszerint a jövőben nem dollár használatával, hanem rubelben fizetnek az olajért és földgázért. A Gazprom értelemszerűen nem szokta nyilvánosságra hozni az üzleti titkokat, de mindebből az információból már sejthető, hogy Törökország rubelben vagy saját nemzeti valutájában fizet a Kék Áramlaton érkező gázért (vagy a közeljövőben már abban fog).

Nem lenne meglepő, ha Törökországban ennek hatására megszaporodnának a látszólag civil, valójában Washingtonból kézi vezérléssel irányított megmozdulások. Az Erdogan-kormány éveken át kontroll alatt tartott egy felforgatási kísérletet, nem egy alkalommal ennek érdekében a közösségi hálók használatát is korlátozták. Évekkel ezelőtt Törökországban azonnal tömeges civil megmozdulások kezdődtek, amikor az Erdogan-kormány bejelentette, hogy kivonul a Nabucco projektből. A tüntetéseknek természetesen semmi köze nem volt a gázüzlethez, ehelyett korrupciós ügyekben, stb. történtek kiszivárogtatások, amivel  közösségi hálókon keresztül a kormány ellen uszították az embereket.

Hídfő.net

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑