Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 10. 22.

Török politikus szerint Ankara biztosította a terroristáknak a szaringázt Szíriában

2015. 10. 22.

Egy magas rangú török ​​jogalkotó nyilvánosságra hozta, hogy Ankara szállította a külföldről támogatott fegyvereseknek Szíriába a halálosan mérgező szaringázt.

“Szíriában a terrorista csoportok Ankarától kaptak szaringázt”-, jelentette ki a Köztársasági Néppárttól (CHP) .

Rámutatott, hogy az ENSZ által végzett vizsgálatok Szíriában bizonyították, hogy az ISIS takfiri terroristák rendelkeznek szaringázzal, hozzátéve: “Hamarosan be fogjuk bizonyítani, hogy az ISIS Törökországtól kapta a (mérgező) gázt és azt is be fogjuk bizonyítani, hogy a török ​​kormány és talán néhány speciális magáncég is részt vett ebben a súlyos bűncselekményben.”

Arkadash felszólította Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök, hogy azonnal mondjon le posztjáról amint bebizonyosodik, hogy Ankara szállította a terroristáknak Szíriába a halálos szaringázt.

A szarin, vagy más néven GB, színtelen, szagtalan szerves foszforvegyület, ami tömegpusztító fegyvernek számít, mivel vegyifegyverként extrém erős ideggáz. A legnagyobb veszélyt a belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti, de gőzkoncentrációja is azonnal behatol a bőrbe, továbbá nagyon még nagyon alacsony koncentrációban is végzetes lehet. Becslések szerint több mint 500-szor mérgezőbb a cianidnál.

2014 végén Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország áll a 2013-ban bekövetkezett szaringáz támadás mögött, melyet a külföldről támogatott felkelők hajtottak végre Szíriában.

A London Review of Books-on publikált jelentésében Hersh azt állította, Törökország rendezte meg a gáztámadást, hogy kiprovokáljon egy Szíria elleni amerikai háborút.

A jelentés szerint az Al-Nuszra Front több mint tíz tagját tartóztatták le 2013 májusában Dél-Törökországban “két kilogrammot szarinnal”. De egy 2013 nyarán tartott sajtótájékoztatón Törökország moszkvai nagykövete, Aydin Sezgin elutasította a letartóztatásokat és azt mondta újságíróknak, hogy az nem “szarin” csupán “fagyálló” volt.

Hersh idézett egy volt magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőt, aki elmondása szerint hozzáfér a jelenlegi hírszerzési információkhoz is:

 „Tudtuk, hogy volt a török kormányban néhány, akik elérték, hogy a Szíria határain belül elkövetett szarintámadást Bashar al-Assad szíriai elnök megvádolhatóságára használják, arra kényszerítve Obamát, hogy átlépje a “vörös vonalat”, azaz meg akarja támadni az arab országot.”

Orientalista.hu- (Farsnews, persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑