Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 05. 12.

Török politikus: Vérontás nélkül nem lesz elnöki rendszer

2016. 05. 12.

Vérontás nélkül nem vezethető be a végrehajtói elnöki rendszer Törökországban – hangoztatta szerdán Kemal Kilicdaroglu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a Törökországi Kamarák és Tőzsdék Szövetségének (TOBB) 72. közgyűlésén.

A CHP elnöke Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közeledő távozására is kitért: „Davutoglut kétszer is kormányfővé választották, először tavaly június 7-én, majd az előre hozott parlamenti szavazáson november 1-jén. Egyik reggel szólították, és arra kérték, hogy hagyja ott a posztját. Miért? 23,6 millió török állampolgár szavazott rá, és valaki azt mondta neki, hogy lépjen vissza. Ez a demokrácia? Kinek áll jogában ekkora bizalmat a kukába dobni?”

Kilicdaroglu kijelentései azonnal nagy port kavartak a török közéletben.

Bülent Turan, a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezető-helyettese „trágárnak” nevezte az ellenzéki politikus szavait. Kiemelte: „Sajnálatos, hogy a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemal Atatürk történelmi pártja idáig jutott.

Ömer Celik, az AKP szóvivője Kilicdaroglu megnyilvánulását „rendkívül súlyosnak” minősítette. Celik reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki vezető „korrigálja” véleményét. – Nagy balszerencse Törökországnak a CHP kommunikációja, amelyet még a párton belül is sokan kritizálnak – vélte a kormánypárti szóvivő.

Ahmet Davutoglu kormányfő múlt csütörtökön jelentette be, hogy nem indul az AKP pártelnöki tisztségéért a május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszuson, és ezzel automatikusan lemond a miniszterelnöki pozíciójáról is. Davutoglu a bejelentés előtti nap, szerda este Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkozott.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑