Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2020. 01. 17.

Török újságírókat tartóztattak le Kairóban

2020. 01. 17.

Egyiptomban a török Anadolu hírügynökség négy alkalmazottját tartóztatták le szerdán, amikor razziát tartottak kairói irodájukban. A hatóságok azzal vádolják őket, hogy az ország biztonságára nézve veszélyes információkat gyűjtöttek, mindezt kutatásnak álcázva. A média központjuk is kutató központként volt bejelentve.

A razzia kedden este történt a török hírügynökség kairói irodájában, melynek során a négy alkalmazottat letartóztatták. Közülük egy török és három egyiptomi állampolgár. A török állampolgár Hilmi Balci az iroda pénzügyi és adminisztrációs igazgatója.

Törökország hivatalosan is panaszt emelt az irodában történt razzia miatt és a török álláspont szerint ez török sajtó elleni támadás. A török külügyminisztérium hivatalosan is felszólította Egyiptomot, hogy engedjék el az Anadolu hírügynökség alkalmazottait.

Az egyiptomi külügyminisztérium válasza erre az volt, hogy a hatóságok jogszerűen jártak el a razzia során és a letartóztatás is törvényes keretek között zajlott. Az egyiptomi kormány az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy Törökország miközben a szólásszabadság miatt aggódik, otthon semmibe veszi a sajtószabadságot és elnyomja az ellenzéki újságírókat.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint azért vették célba a hírügynökséget, mivel ez része a Muszlim Testvériség tevékenysége elleni küzdelemnek és azon államok ellen is szól, melyek az Egyiptomban betiltott iszlamista szervezetet támogatják.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑