Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 05. 18.

Török ultimátum Berlinnek

2017. 05. 18.

A német kormány szándékai ellenére továbbra sem kezdődött meg a közeledés Berlin és Ankara között. A törökök újból megakadályozták egy német parlamenti delegáció látogatását. Angela Merkel bejelentette, hogy Törökországból Jordániába költözhet a német kontingens.

A német vezetésnek el kell döntenie, hogy Törökország vagy pedig a tavaly júliusi puccskísérlet feltételezett elkövetőinek oldalán áll – jelentette ki tegnap Binali Yildirim török miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a megromlott kétoldalú kapcsolatokban csak azt követően várható javulás, ha Berlin az általa terroristának tartott tisztviselők helyett egyértelműen Ankara mellett teszi le a garast. A törökök neheztelnek a német kormányra, amiért az elmúlt hónapokban mintegy 250, a Gülen-mozgalommal ápolt kapcsolatokkal gyanúsított török diplomatának és katonatisztnek, valamint családtagjaiknak adtak menedékjogot. Yildirim megjegyzéseiből világossá vált, hogy a német külügyminiszter, Sigmar Gabriel által a napokban hangoztatott békülési szándéknak komoly előfeltételei vannak török részről.

A kiegyezés iránti törekvéseket egy régi vita kiújulása is beárnyékolja. Angela Merkel német kancellár hétfőn bejelentette, hogy kivonhatják a Törökországban állomásozó német alakulatokat, mivel Ankara nemrég újból megakadályozta egy német képviselői csoport látogatását az Incirlik légi bázisra. Tavaly nyáron komoly diplomáciai botrány alakult ki, miután a török hatóságok nem adtak belépési engedélyt a Bundestag védelmi bizottsági küldöttségének, hogy megszemlélhessék az Iszlám Állam elleni harcban részt vevő 250 fős német kontingensnek otthont adó dél-törökországi támaszpontot. A feszült helyzet ellenére hetekkel később végül is sor került a látogatásra.

A törökök ellenállása hátterében az állt akkor, hogy a német törvényhozás nagy többséggel fogadott el egy határozatot, amely népirtásként értékelte az első világháború alatt az Oszmán Birodalomban élő örmény kisebbség ellen elkövetett atrocitásokat. Törökország tagadja, hogy a 100 évvel ezelőtti tragikus események államilag szervezett etnikai tisztogatások voltak. A mostani elutasítást azzal magyarázták a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó török külügyi tisztviselők, hogy a látogatásra „nem megfelelő időben” kerülne sor. A hivatalnokok azonban nem részletezték bővebben, mit is értenek ezalatt.

Merkel fontosnak tartja a törökökkel folytatott párbeszéd fenntartását, de ezzel párhuzamosan a német vezetés már meg is kezdte a lehetséges új helyszínek megvizsgálását. Az elődleges alternatívát Jordánia jelentené, ahonnan könnyen elérhetők a szíriai célpontok. A német légierő kontingense kizárólag harctámogató műveleteket hajt végre a nemzetközi koalíció tagjaként. A Tornado vadászgépek felderítő feladatokat látnak el, míg az Airbus A310-es légi utántöltést végez. Jordánia mellett Ciprus és Kuvait is felmerült, de a távolság miatt a Szíriával szomszédos ország élvez prioritást.

Magyar Idők – Bakodi Péter

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑