Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 08. 01.

Törökország: 24 év börtönt kaphat a kurdbarát pártvezető

2015. 08. 01.

Erdoganék megkezdték a törökországi kurdok elleni leszámolást. Eljárást indítottak az ellenzéki kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vezetője ellen azzal a gyanúval, hogy jelentős szerepet játszott a múlt év őszén kirobbant kurd tüntetések megszervezésében – írta az eruonews.

Akár 24 év börtönre is ítélhetik Selahattin Demirtast a HDP vezetőjét, ha a legfőbb ügyészség bizonyítani tudja a vádakat.

Demirtas szerint Erdogan leakarja járatni a kurdbarát HDP-t, a Kurdisztáni Munkáspárt ellen indított támadásokat, a törökországi kurdok megosztására és a Népi Demokratikus Párt (HDP) bomlasztásáért teszi.

 Az AKP-t nem a békekötés érdekli, hanem előrehozott választásokat akar, de előtte leaker számolni az ellenzékkel.

A HDP választási  sikeres eredménye  hozzájárult ahhoz, hogy a kormánypárt, az AKP elvesztette korábbi meghatározó többségét a törvényhozásban. A HDP politikusai már a választások előtt úgy nyilatkoztak, hogy ha pártjuk jól szerepel majd, annak meglesz az ára.

Recep Tayyip Erodgan elnök arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy oldják fel azoknak a képviselőknek a mentelmi jogát, akik a kurd harcosokat támogatják.

Az Iszlám Állam terrorszervezet múlt heti suruci merénylete  arra volt ok, hogy Ankara csatlakozzon a dzsihadisták elleni harcnak álcázott beavatkozást indítson a szíriai és iraki  kurdok csapatai ellen. török kormány ezzel gyakorlatilag felmondta a béketárgyalásokat, amelyek hosszú szünet után tavaly újraindulni látszottak.

Törökország 15-20 milliós kurd kisebbsége az ország délkeleti részén él, és autonómiáért harcol évtizedek óta.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑