Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2017. 01. 05.

Törökország: a legvéresebb terrortámadások 2006-2016

2017. 01. 05.

A belföldi és regionális konfliktusokkal egyaránt küzdő Törökországban számos merénylet történt az utóbbi időben. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

2016. december 31. – Egy fegyveres férfi érkezett szilveszter éjszaka a rendkívül népszerű isztambuli Reina klubhoz, ahol válogatás nélkül kezdett lövöldözni. A terrortámadásban legkevesebb 39-en vesztették életüket. A szórakozóhelyen több mint 500-an buliztak. Sokan annak köszönhetik az életüket, hogy a támadó elől beugrottak a Boszporuszba.

2016. december 10. – Pár perc különbséggel két bomba robbant Isztambulban a Besiktas futballcsapat stadionjának környékét, két órával a meccs után. 46-an vesztették életüket. Az áldozatok több mint fele rendőr volt. A támadást a Kurd Szabadság Sólymai nevű radikális szervezet vállalta magára.

2016. június 28. – Legkevesebb 41-en haltak meg az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren, amikor három öngyilkos merénylő elkezdett lövöldözni, majd felrobbantották magukat. Az áldozatok között 13 külföldi volt, de magyar állampolgár nem vesztette életét. A török hatóságok szerint a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista terrorszervezet áll a történtek mögött.

2016. június 7. – 11-an meghaltak és 36-an megsebesültek egy robbantásos merényletben Isztambulban. Egy robbanóanyagokkal teli kocsit távirányítóval robbantottak fel, mikor egy török rendőrségi busz elhaladt a jármű mellett a város Vezneciler nevű központi kerületében.

2016. március 13 Egy autóbomba ölt meg 37 embert Ankarában. 75-en megsebesültek a török fővárost ért merényletben. A robbantás helyi idő szerint kora este háromnegyed hétkor történt a a Kizilay téren, közel a központi Guven parkhoz.

2016. február 17. – 28-an, főként katonák és a hadsereg alkalmazottai haltak meg, amikor egy – a török kormány szerint szíriai kurd – férfi autójával felrobbantotta magát egy katonai járműoszlop mellett Ankara belvárosában. Több mint hatvanan megsebesültek a merényletben.

2015. október 10. – Két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy kurdokat támogató felvonuláson Ankarában. Legkevesebb 102-en meghaltak, és 248-an megsérültek. Ez volt a legvéresebb merénylet Törökország modernkori történelmében.

2015. július 20. – 33-an haltak meg, és 104-en megsebesültek, amikor bomba robbant Surucban egy találkozón, amelyen baloldali szervezetek vettek részt. A gyűlés célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a szíriai Kobani újraépítéséhez. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért.

2015. január 6. – Egy terhes asszony öngyilkos merényletet követett el Isztambul turistanegyedében a Hagia Szophia közelében. A nő Dagesztánból származott. Egy rendőr meghalt, és többen megsérültek.

2013. május 11. – Két autóba rejtett pokolgép robbant föl Reyhanli városában a szíriai határtól 5 kilométerre, legkevesebb 51-en meghaltak, és 140-en megsérültek. Senki sem vállalta magára a felelősséget.

2013. február 11. – Egy szíriai rendszámú kisteherautó robbant föl Bab al-Hawánál a határátkelő török oldalán. 13-an meghaltak, és 28-an megsérültek. A török kormány terrortámadásnak minősítette az esetet.

2012. augusztus 20. – Bombák robbantak Gaziantep városában a Ramadan végén. 10 ember meghalt, és 64-en megsérültek. Senki sem vállalta magára a felelősséget.

2011. szeptember 20. – Autóba rejtett pokolgép robbant Ankarában a kormányépületek közelében. Négyen meghaltak, és 15-en megsérültek. Egy kurd szervezet vállalta a felelősséget.

2010. október 31. – Öngyilkos merénylő robbantott a Taksim téren Isztambulban. 32-en megsérültek, köztük 15 rendőr.

2008. július 27. – Legkevesebb 17-en meghaltak, és több mint 150-en megsebesültek két robbanásban Isztambul bevásárlónegyedében. A város kormányzója terrortámadásnak minősítette az esetet.

2008. július 9. – Három rendőr és három fegyveres meghalt egy támadásban az isztambuli amerikai konzulátus bejáratánál történt támadásban. Az amerikai nagykövet egyértelműen terrortámadásnak minősítette az esetet.

2006. szeptember 12. – Tíz ember meghalt, köztük nyolc gyerek egy park közelében Diyarbakirban, amikor bomba robbant a főként kurdok által lakott délkeleti régió legnagyobb városában.

2006. június 25. – Merénylet történt egy turisták által látogatott üdülőhelyen mintegy 100 kilométerre keletre Antalyától. Négyen meghaltak, és 28-an megsérültek. Egy kurd szervezet vállalta magára a felelősséget.

Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑