Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 07. 27.

Törökország az Észak-Atlanti Tanács összehívását kérte

2015. 07. 27.

Törökország vasárnap a washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva az Észak-Atlanti Tanács összehívását kérte – tudatta a NATO sajtószolgálata.
Ankara az elmúlt napok terrortámadásai miatt kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva kért egyeztetést a szövetségesekkel. Ezek közül a legsúlyosabb, hétfői merényletben, Suruc városában 32-en haltak meg és több mint 100 ember megsebesült. – közölte az MTI

Az észak-atlanti szövetséget életre hívó washingtoni szerződés negyedik cikke értelmében bármelyik szövetséges állam kérhet egyeztetést a többi szövetséges állammal, ha úgy ítéli meg, hogy valamelyik NATO-tag területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A NATO közleménye szerint Törökország tájékoztatást is kíván adni a másik 27 szövetséges országnak arról, hogy a terrortámadásokat követően milyen lépéseket tett és készül tenni.

Az Észak-Atlanti Tanács ülését, amelyen a szövetséges tagállamok nagykövetei vesznek majd részt, keddre hívta össze Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Számos bizonyíték látott napvilágot, hogy Ankara a szíriai konfliktus négy év ezelőtti kirobbanása óta, területén kiképzőtáborokat tart fenn az különböző terrorszervezeteknek. A világ minden pontjáról érkező iszlamisták felett szemet hunyt az Erdogan vezette török kormány és megkönnyítette az átjutásukat szíriai és iraki területekre.

A szíriai, iraki és kurd erők az elmúlt hetekben több fronton is sikereket értek el, ami ellenkezik a török érdekekkel. A neo oszmán politikát folytató AKP főleg a szíriai kurdok megerősödésétől tart. A török államfő két héttel ezelőtt, megfenyegette a szíriai kurdokat (YPG), hogy Ankara nem fogja eltűrni, hogy határa mentén kurd autonómia alakuljon.
A törökök napok óta a terroristák elleni harcra hivatkozva, a szíriai kurdok állásait támadja.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑