Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 06. 08.

Törökország: Erdogan pártja elvesztette a parlamenti  többségét

2015. 06. 08.

Az török állami televízió késő este jelentette be, hogy a szavazatok 99%-nak a feldolgozása után, a kormányzó AKP-nak csak 41 %-ot sikerül megszereznie.

török választás 2015

2015-ös Törökországi választás eredménye

Ez a 13 évig tartó Erdogan politikájának a bukását jelenti, hiszen az Igazság és Fejlődés Párt  vezetősége kétharmados győzelemről álmodozott e helyett komoly vereséget könyvelhetett el hiszen a többséget se tudta megszeretni.

Az előző ciklushoz képest  AKP 54 mandátummal kevesebbet szerzet a 258 mandátum  még az abszolúlt többséghez sem elég az 550 fős török parlamentben. A második helyen a kemalista balközép Köztársasági Néppárt(CHP) végzett a szavazatok 25%-al 132 mandátumot szerzett meg. Harmadik helyen a radikális jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja(MHP) futott be a szavazatok 16,5%-al ami 80 mandátumot jelent a török törvényhozásban.

A kurdbarát Demokratikus Néppárt (HDP) a voksolók 13%-át tudta maga mellé állítani,  a párt 80 képviselőt küldhet az ankarai parlamentbe.

Több mint 2 millióan viszont a többi 15 pártra szavaztak, ami a szavazatok közel 5%-át jelenti.

Az eredmény azt is jelenti, hogy nem lesz alkotmánymódosítás, Erdogan elnök nem tudja bevezetni a prezidenciális rendszert ami kiszélesíthetné a jogköreit.

DAVUTOGLU-KILICDAROGLU-BAHCELI-DEMIRTAS

Davutaglu, Kilicdaroglu, Bahceli, Demirtas miniszterelnök jelöltek.

Az eredmények után a kormányzó AKP székházában  komor volt a hangulat, hiszen az eredmények csak kisebbségi kormányzásra adnak lehetőséget, vagy kénytelenek lesznek koalíciós partner után nézni.

A szavazatok eloszlása Törökországban

A Köztársasági Néppárt szerint a török választók egyértelműen elutasították a prezidenciális rendszert, nemet mondtak arra, hogy Erdogan nagyon hatalomhoz jusson.

A kurdbarát HDP székházában nagy ovációval fogadták az eredményt, hiszen először sikerült átlépniük a 10%-os parlamenti küszöböt.  A HDP vezetője Selahattin Demirtas, még a választások estéjén kizárta, hogy koalícióra lépjen Erodgan pártjával.

Sirri Süreyya Önder a HDP elnökhelyettese azt mondta: “Ez a demokrácia győzelme a korrupció felett… a békéé a háború felett.”

A parlamentbe bejutott három ellenzéki párt elvileg, ha összefogna képesek lennének leváltani az AKP-t, de erre kevés esély van. A radikális nacionalista, gyakran soviniszta jelszavakat hangoztató kurdellenes MHP és a kurdbarát HDP, képtelenek lennénék félretenni  nézeteiket, és koalícióra lépni.

Az AKP valószínűleg megpróbál majd kisebbségben kormányozni, de az sem lesz kizárt ha rövid időn belül előrehozott választásokat tartanak Törökországban.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑