Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 13.

Törökország és az USA nem az Iszlám Állam elleni háborúra készül

2015. 08. 13.

Az már széleskörben ismert, hogy a terror ellenes műveletek keretein belül a török vezetés az ISIS helyett elsősorban kurdokat támadja – a NATO áldásával.

Az előző bejegyzésben már idéztem ezt a néhány sort:

És ez nagyrészt Erdogan hibája, aki 2012 után csúnyán eltaktikázta magát. Úgy gondolta, a szunnita terrorszervezetek amolyan hasznos idiótaként használhatók fel Aszad megdöntéséhez és Irán kordában tartásához.

Az illiberális állam magára húzta az Iszlám Államot – Index

A “hasznos idióták” nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Azon kívül, hogy a kurdok egyre összeszedettebbek, Assad sem dőlt még be.

Természetesen elismerést vált ki a világ közvéleményéből, ha valaki a terrorizmus ellen száll harcba. Még azt is hajlandó elnézni, hogy a Törökország eddig gyakorlatilag az ISIS egyik hátországaként üzemelt.

Törökország (és az Egyesült Államok ) valójában a szíriai kormányerők bombázását készíti elő. Az Iszlám Állam támadása a világ közvéleményének szóló PR.

Talán még emlékszel rá, hogy korábban már napirenden volt a Assad csapatainak bombázása.

Most az ISIS ellenes harc zászlaja alatt erre is lehetőség nyílhat.

Mint általában, az ördög a részletekben rejlik:

 Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is – közölték amerikai tisztségviselők vasárnap. – Index

A közvetlen beavatkozás lehetősége hasonló utat jelent, mint amit a NATO választott Líbiában 2011-ben, amikor lényegében a Moammar Kadhafi rezsimje ellen felkelők védelmében vetette be légerejét, hivatalosan abból a célból, hogy a diktátor légierejét fölre kényszerítve repüléstilalmi zónát hozzon létre és biztosítsa annak fenntartását. – Index

 Mert a felkelők védelme sok mindent jelenthet. Az úgynevezett mérsékelt lázadók nem csak az ISIS ellen harcolnak, hanem a kormányerők ellen is. Mi van akkor például, ha az USA által támogatott lázadók offenzívát indítanak?

A kormányerők értelemszerűen vissza fognak lőni.

Akkor is fenntartja magának a jogot Törökország és az USA a beavatkozásra, a mérsékeltek védelmében?

Ez csak magánvélemény, de a legújabb török-amerikai összefogás az ISIS ellen, elsősorban előjáték az Assaddal való leszámoláshoz. Hamarosan kiderül.

Sorkoz.blog.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑