Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 04. 09.

Törökország és Irán felhagy a dollár használatával

2015. 04. 09.

Törökország és Irán átáll a nemzeti valuták használatára a két ország közti kereskedelemben, miközben a dollár és euró használatát elhagyják. Ezt Recep Tayyip Erdogan török államfő jelentette be kedden, Hasszan Rohani iráni elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

“Többé nem kívánunk a dollár vagy az euró nyomása alatt maradni, se az árfolyam-ingadozásaiknak kitéve lenni. Ezzel kölcsönösen fokozzuk országaink gazdasági erejét.”

Erdogan hozzátette, hogy Törökország és Irán közt a következő években a kereskedelmi volumen kétszeresére növelését tervezik.

Először 2014 októberében, Erdogan Iránban tett látogatása alkalmával lehetett hallani arról, hogy Törökország Iránnal és Kínával is tárgyalásokat folytat a nemzeti valuta használatára átállásról, melynek célja az amerikai dollártól és így az amerikai befolyástól függetlenedés. A nemzeti valuta használatának előnyben részesítése egyben az ENSZ által felállított kereskedelmi korlátokat is feloldja, amivel Irán gazdasági elszigetelése sikertelennek nyilvánítható.

Az iráni központi bank 2015 januárjában jelentette be, hogy felfüggesztette a dollár használatát a külkereskedelemben. Ezt Moszkva és Teherán közös bejelentése követte, miszerint az élelmiszerkereskedelemben teljes mértékben a két ország nemzeti valutájának használatára állnak át.

Orientalista.hu – (Forrás: hidfo2015.wordpress.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑