Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 04. 12.

Törökország és Szaúd-Arábia áll a szíriai tűzszünet megsértése mögött?

2016. 04. 12.

Szíria külügyminisztere, Walid al-Muallem egy sajtótájékoztató során hevesen ostorozta Törökországot és Szaúd-Arábiát, azzal vádolva őket, hogy aláaknázzák a fegyverszünet-egyezményt a háborútól sújtott közel-keleti országban. A politikus arra reagált, hogy a „mérsékelt” ellenzék folyamatosan megsérti a tűzszünetet.

Al-Muallem hétfőn találkozott az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Staffan de Mistura-val, ekkor beszélt arról, hogy a szíriai lázadók folyamatosan támadásokat indítanak a kormányerők állásai ellen, annak érdekében, hogy megakadályozzák az elkövetkező béketárgyalásokat.

A külügyminiszter megerősítette, hogy Szíria kormánya továbbra is elkötelezett a párbeszéd mellett, és mindent megtesz azért, hogy az április 15-én kezdődő, Genfben megrendezendő újabb béketárgyalások során olyan politikai megállapodás szülessen, mely véglegesen rendezi a helyzetet a kormány és a külföldi támogatású ellenállói csoportok között.

A politikus ugyanakkor azt is bejelentette, hogy semmi olyanba nem fog beleegyezni, ami arról szól, hogy országát nemzetközi felügyelet alá helyezzék.

Staffan de Mistura a találkozó után arról beszélt, hogy a fegyverszünet, bár gyenge lábakon nyugszik, jelentős eredmény, melyet továbbra is fenn kell tartani. A Kreml szóvivője, Dimitrij Peskov szintén kiadott egy nyilatkozatot a hétfői nap folyamán, melyben kifejtették, hogy az Oroszország által felajánlott és végül az USA által is szentesített fegyverszüneti egyezmény bármiféle megsértése veszélyes, mivel a helyzet Szíriában továbbra is rendkívül instabil.

Az orosz tisztségviselő arról is beszélt, hogy a szíriai Hmeymim bázisról származó információk szerint csak vasárnap ötször sértették meg a lázadók a tűzszünetet, ennek ellenére a kormányzat továbbra sem támad vissza.

A jelenlegi szíriai fegyverszünet február vége óta van érvényben, azonban azt a lázadók már a bevezetése napján megsértették. Az egyezmény a nemzetközi közösség által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokra (Nuszra Front, Iszlám Állam) nem vonatkozik.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑