Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 12. 29.

A török-francia-amerikai erők a terroristák kezére juttatná Szíria határvidékeit

2018. 12. 29.

Törökország, Franciaország és az Egyesült Államok azt tervezik, hogy újra létrehozzák a Szíriai Elit Egységek (SEF) nevű alakulatot, mely a ,,Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű terrorszervezet része. A fegyveres csoportot pedig a szíriai-török határra küldenék, az Eufrátesz folyó keleti oldalára és ezzel váltanák fel a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd csoportot. Mindezt Mahdi Al-Jaila, a SEF vezetője nyilatkozta a Hammurabi’s Justice News hírportálnak.

A közismerten Amerika-barát oldal azonban nem árult el többet a török-francia-amerikai tervről. Az SDF sem nyilatkozott még semmit a tervvel kapcsolatban.

A Szíriai Elit Egységek a ,,Szíria Holnapja Mozgalom,, fegyveres szárnya, melyet egy, a nyugatiak által ,,ellenzékinek,, nevezett személy Ahmed Jarba irányít. A csoport 2016-os megalakítása óta az SDF mellett tevékenykedett, az amerikai katonai koalíció parancsnoksága alatt. Tavaly májusban azonban a két csoport között fegyveres konfliktus alakult ki.

Ahmed Jarba jó kapcsolatokat ápol Egyiptommal és Szaúd Arábiábal, azonban tagadja, hogy hasonlóan jó kapcsolata lenne Törökországgal is. Azonban a törökökkel többször is tárgyalnia kellett, ha már megvitatták a szíriai-török határ jövőjét. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy ezt a tervet Egyiptom és Szaúd Arábia is támogatja e. Azt pedig végképp nem lehet tudni, hogy az SDF hogyan fog hozzáállni ehhez a tervhez, hiszen ők jelenleg közelebb állnak Damaszkuszhoz, mint Amerikához.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑