Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 07. 16.

Törökország  megcsapolja az Eufráteszt és ellopja Szíria és Irak víztartalékát  

2015. 07. 16.

Törökország  ellopja a vizet az Eufráteszből, állítja egyaránt a a szíriai és iraki kormány. Az ügyet a nemzetközi bírósághoz viszik, ha a törökök továbbra is folytatják a folyó megcsapolását.

A szíriai vizügyi miniszter  Kamal Al-Sejkh Damaszkuszban fogadta iraki kollégáját Mahsen Al-Shamrit, aki azért érkezett Szíriába, hogy megbiztonyosodjon arról, hogy Törökország betartja e három állam közötti megállapodást ami szabályozza az Eufrátesz vizének az elosztását.

A megállapodás szerint Ankarnak 500m3/mp vizet kell átengednie a területén épített gátjain keresztül Szíriába, aminek a 42%-a a szíriaik használhatnak fel, és 58%-ot tovább kell engedniük a folyó iraki szakaszához.

„A török kormány több mint hat hónapja megszegi a megállapodást kihasználva a helyzetet ami Szíriában és Irakban van.”– mondza Al-Sejkh szíriai vízügyi miniszter.

A törökök átlagosan napi 330m3/mp vizet engednek át, ezért Irakba már csak 199m3/mp mennyiségű viz jutt el. Csak 28 olyan nap volt amikor a törökök betartották a megállapodásban lefektetett mennyiséget, de voltak olyan napok amikor teljesen lezárták az Eufráteszt és egy csepp vizet sem engedtek át az amúgy is nélkülöző szíreknek és irakiaknak.

A két miniszter megegyezett abban , hogy Damaszkusz és Bagdad közösen lép fel Ankarával szemben és ha nem teljesíti kötelezettségeit a nemzetközi bírósághoz fordulnak.

A szíriai miniszterelnök Wael Al-Halaki szerint „az Erdogan vezette neooszmánok még nagyobb területet akarnak kiszakítani Irakból és Szíriából. Ezért is támogatják a terrorszervezeteket, és minden eszközt felhasználnak, hogy megdöntsék a két ország kormányát. Céljuk a Közel-Kelet újraosztása, hogy új területeket csatolhassanak magukhoz.”

Hasonló módon mint 1920-ban Magyarországot Trianonban, a Közel-Keletet is szétdarabolták. A Skypes-Pico egyezmény értelmében, mesterséges határokat húztak az egységes Szíria területein belül. Ezáltal Törökország megkapta az Észak-Szíriai Tartományokat ahonnan az Eufrátesz és a Tigris folyó ered.

Megjegyzés: A képen az Eufrátesz folyó iraki szakasza látható. A folyó  szélessége a tizedére csökkent néhol úgy néz ki mint egy kisebb patak.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑