Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 05. 25.

Törökország megfenyegette az EU-t

2015. 05. 25.

A török szakminiszter valóban azt mondta: ez nem vicc. A téma természetesen az illegális bevándorlás.

Törökország azzal fenyegetőzik, hogy érvényteleníti az Európai Unióval (EU) a harmadik országbeli bevándorlókról kötött megállapodást, amennyiben Brüsszel nem szünteti meg a török állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget – írta pénteken a Hürriyet című török napilap.

“Ez nem vicc. Tényleg hatályon kívül fogjuk helyezni (az uniós tagállamokból visszaküldött harmadik országbeli illegális bevándorlók befogadásáról szóló) megegyezést” – mondta Volkan Bozkir, az európai ügyekben illetékes török miniszter a törökországi női vállalkozók társaságának (TIKAD) képviselőivel csütörtök este Isztambulban tartott találkozón.

Ankara és Brüsszel 2013 decemberében írt alá egy megállapodást, amely szerint Törökország vállalja, hogy visszafogadja azokat a harmadik országból érkező bevándorlókat, akik területéről illegálisan utaznak be egy uniós tagállamba. Ezt a megegyezést tavaly júniusban ratifikálta a török parlament.

Az EU a megállapodás maradéktalan teljesítését követeli Törökországtól azért cserébe, hogy Brüsszel majd engedélyezze a törököknek az unióba való vízum nélküli beutazást.

“Számunkra nagyon fontos a vízum eltörlése; és fontos a visszaküldési egyezmény is. Ezért mondom azt, hogy ha  nem törlik el a vízumot, akkor hatályon kívül helyezzük a megállapodást” – hangsúlyozta Bozkir.

“Miért nem törlik el a vízumot (az európaiak)? Azt mondják: ha kinyitjuk a kapukat, az első nap 10 millió, aztán 5 millió, majd 25 millió török érkezik Európába. El fogják árasztani az európai piacot” – mondta a tárcavezető a kérdésben képviselt uniós álláspontra utalva.

“Létezik ez a fajta félelem, de ha mennénk, mit csinálnánk ott (Európában) ? Nincs munka” – tette hozzá Bozkir, megjegyezve, hogy a Törökországgal szembeni vízumkötelezettség fenntartásához minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy az fontos bevételt jelent a konzulátusok számára. A tárcavezető elmondta, hogy az unió képviselőivel továbbra is folynak a tárgyalások a vízumliberalizációról.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

,
Back to Top ↑