Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 06. 29.

Törökország megtámadná Szíriát

2015. 06. 29.

Törökország nem nézi jó szemmel, hogy az utóbbi időszakban a szíriai kormány csapatai és a hozzá lojális kurd YPG egyre nagyobb sikereket ér el az Iszlám Állam és a Nuszra Front ellen.
Recep Tayyip Erdogan a szíriai konfliktus elején egy ütközőzóna létrehozását sürgette ahol a szíriai „mérsékelt fegyveresek” betudnának rendezkedni és katonai bázisokat felépíteni.

A török nemzetvédelmi tanács ülésén Erdogan török államfő újból felhozta az ütközőövezet létrehozását, és sürgeti a katonai beavatkozást , viszont az indok megváltozott. A török elnök nevetséges módon most azzal indokolná az ütközőövezet létrehozását, hogy megakadályozzák a fegyveresek beszivárgását Törökországba.

A valóságban pont fordítva volt. Az elmúlt években több tízezer fegyvereset képeztek ki török területeken akiket a török hadsereg támogatásával Szíriába küldtek harcolni. Ezen felül közel ötvenezer külföldi dzsihadista Törökországon keresztül Szíriába érkeztek és csatlakoztak különböző terrorszervezetekhez.

A török nemzetvédelmi tanács tagjai hétfőn arról tárgyaltak, hogy létrehoznak egy 110 km hosszú és 33 km széles övezetet mélyen szír területeken, ami megakadályozná, hogy a szíriai kurd YPG katonái elérjék a nyugati török-szír határvidéket és egyesítenék az általuk ellenőrzött területüket.

A javaslatot egyenlőre a török vezérkar elutasította, de az államfő ragaszkodik hozzá, hogy egy minimum 12 ezer fős török kontingens mihamarabb kezdje meg a szíriai területek megszállását.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑