Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 12. 29.

Törökország nyolcezer iszlamista fegyverest akar Líbiába küldeni

2019. 12. 29.

Törökország több mint nyolezer vele szövetséges Szíriában tevékenykedő  iszlamista fegyverest tervez Líbiába küldeni a nemzetközileg elfogadott, tripoli székhelyű líbiai egységkormányhoz hű milíciák megsegítésére – jelentette az al-Hadasz szaúdi televíziós csatorna szombaton szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva.

Az illetékesek szerint egy 120 fős kontingens már a héten megérkezett Líbiába.

A szaúdi televízió továbbá úgy értesült, hogy az újoncok toborzására négy irodát hoztak létre Afrínban, illetve er-Rai és Ahtarín északnyugat-szíriai városokban, amelyek Törökország és a vele szövetséges helyi terrorista csoportosulások uralma alatt állnak. Az al-Hadasz állítása szerint a Líbiába küldendő harcosok kiválogatását az Ankara támogatását élvező, Murád Szultán nevű szíriai türkmén iszlamista fegyveres csoport végzi.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldésének engedélyezését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására. Az Anadolu állami hírügynökség szombati jelentése szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) már december 30-án kész beterjeszteni az erre vonatkozó javaslatot, így az előterjesztésről már január 2-án szavazhat a török törvényhozás.

Törökország és a líbiai egységkormány november 28-án megállapodást kötött a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. Az egyezményeket decemberben Tripoli és a török parlament ratifikálta.

Erdoğan ismételten azt hangoztatta, hogy kész csapatokat küldeni Líbiába, ha a tripoli vezetés erre kérné.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

A Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton azt közölte, hogy csapatai tíz kilométerre megközelítették Tripoli városközpontját.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑