Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 15.

Törökország októberben ránkszabadíthatja a migránsokat

2016. 08. 15.

A török külügyminiszter szerint az EU megalázza Törökországot és ellenségesen viselkedik vele, holott szerinte segítenie kellene a puccskísérlet megrázkódtatásától szenvedő török népet.

Mevlüt Cavusoglu a Bild hétfői számában megjelent interjúban nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nemigen volt még tagjelölt, amely annyira komoly erőfeszítéseket tett az uniós tagság megszerzéséért, mint Törökország.

A menekültválság kezeléséről szóló megállapodás is Törökország megalázásáról szól szerinte. A paktum értelmében októberben meg kell adni a török állampolgároknak az uniós vízummentességet.

„Amikor felhívom a figyelmet az érvényes szerződésekre, hirtelen mindenki ingerülten reagál”

–mondta a politikus.

Cavusoglutól megkérdezték, ismét menekültek százezrei érkeznek-e Törökországból az EU-ba, ha októbertől nincs vízummentesség. Válaszában kiemelte, hogy nem akar a legrosszabb eshetőségről beszélni.

„A megbeszélések az EU-val ugyan folytatódnak, de az világos, hogy vagy érvényesítjük az összes szerződést, vagy mind félretesszük őket. Ankarában csalódottsággal tapasztalják, hogy bírálják őket azért, mert követelik azt a hárommilliárd eurós támogatást, amelyről megegyeztek az EU-val”

– mondta Mevlüt Cavusoglu.

A politikus szerint Törökország már 25 milliárd dollárt költött és több terhet vállalt, mint bármely más ország.

Az EU és Törökország között megkötött megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket.

A megállapodás a többi között arról is szól, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat.

Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ám Ankara az adott időpontig nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

888.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑