Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 12. 18.

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

2015. 12. 18.

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoglu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett minicsúcson – adta hírül online kiadásában a Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva. Egy másik lap, a Die Welt azt írta, hogy a polgárháború sújtotta hazájukból menekülő szírek továbbra is beléphetnek Törökországba vízum nélkül.

A török miniszterelnök a megbeszélésen a Bild beszámolója szerint bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba.

Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől.

Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri – uniós külső – határon az EU-ba igyekvő menekülteket.

Közölte: a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe, és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország – egyben az EU – területére.

A Bild szerint a minicsúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

A Die Welt című lap azt írta, hogy a vízumkötelezettség nem vonatkozik azokra a szír állampolgárokra, akik háború sújtotta hazájukból Törökországba menekülnek. Vízumot az úgynevezett harmadik országokból beutazni kívánó szír állampolgároknak kell beszerezniük, és az intézkedést biztonsági okokból vezetik be, mert igen sokan érkeznek hamis szíriai útlevéllel, főleg Libanonból és Egyiptomból.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑