Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 04. 25.

Törökországban is megemlékeztek az örmény áldozatokra

2015. 04. 25.

Törökországban is megemlékezések kezdődtek pénteken az egykori Oszmán Birodalom területén az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok századik évfordulója alkalmából.

Atesyan

Aram Atesyan isztambuli pátriárka

Aram Atesyan isztambuli pátriárka pénteken örmény istentiszteletet celebrált, amelyen részt vett Volkan Bozkir európai uniós ügyekben illetékes török miniszter, noha a törökországi megemlékezések nem hivatalos rendezvények. Korábban a pátriárka a Vatan című török napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az istentiszteleten nem fogja használni a “népirtás” szót, helyette inkább a törökök és örmények közös fájdalmára helyezi a hangsúlyt.

Helyi idő szerint péntek reggel több tucatnyian gyűltek össze Isztambul azon negyedében, ahonnan 1915. április 24-én első alkalommal hurcoltak el örmény értelmiségieket. A résztvevők az elhurcoltakról készült fotókat emeltek a magasba. A nap folyamán Isztambulban és a Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta részén, Diyarbakir városában is további megemlékezéseket tartanak.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök április 20-án engesztelő gesztusként azt mondta az oszmán törökök által meggyilkolt örmények leszármazottainak, hogy Törökország osztozik fájdalmukban. “Ismét tiszteletteljesen megemlékezünk azokról az oszmán örményekről, akik életüket vesztették az 1915-ös deportálások során, és osztozunk gyermekeik és unokáik fájdalmában. Törökországnak és Örményországnak be kell gyógyítaniuk az abban az évszázadban okozott sebeket, és helyre kell állítaniuk humánus kapcsolataikat. Az oszmán örmények emlékének és az örmény kulturális örökségnek a megőrzése Törökország számára történelmi és emberiességi kötelesség” – írta Davutoglu közleményében.

April24Victims

Örmény értelmiségiek akiket kivégeztek Isztambulban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök  is nyilatkozatot tett pénteken a száz évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatosan. 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom hatóságai tömegével gyilkolták az örmény lakosságot. Ezt az utóbbi évtizedekben több mint 20 ország hivatalosan elismerte népirtásként, Törökország viszont következetesen visszautasítja, hogy a történteket tervezett genocídiumnak nevezzék. A két év alatt és még utána is, 1922-ig legalább egymillió, örmény források szerint 1,5 millió örmény halt meg a deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok során, százezrek kerestek menedéket külföldön. Az Oszmán Birodalomban az örményeket már a XIX. században ellenségnek tekintették, de azoknak a rémtetteknek a kezdete, amelyeket sokan népirtásnak tartanak, 1915. április 24-én volt, amikor Isztambulban őrizetbe vettek, majd kivégeztek mintegy 250 törökellenes, nacionalizmussal gyanúsított örmény vezetőt.

Orientalista.hu – (Forrás: alfahir.hu, MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑