Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 01. 11.

Törölték a fegyverszállítási tilalmat Libanonnak

2017. 01. 11.

Szaúd-Arábia törölte a libanoni fegyverszállítási megállapodás korábbi befagyasztását. Rijad 3 milliárd dollár (870 milliárd forint) értékben látta volna el francia fegyverekkel a közel-keleti ország hadseregét – közölte kedden az an-Nahar című lap internetes kiadása. Az újság a Rijádban hivatalos látogatáson lévő Michel Aun libanoni államfő vezette küldöttség egyik tagjára hivatkozva.

Az idézett tisztségviselő szerint a feloldották a fegyverszállítási tilalmat, és a közeli jövőben újraindul a Libanonnak nyújtott katonai támogatás.

A háromoldalú egyezmény Bejrút, Párizs és Rijad között 2013 decemberében született a 70 ezer fős libanoni hadsereg korszerűsítésére és “harckészültségének növelésére a terrorfenyegetés tükrében”. A közel-keleti ország fegyveres erejének modernizációs programja keretében 250 harcjárművet és teherautót, hét Cougar típusú helikoptert, három partvédelmi korvettet, fegyvereket, lőszert és különböző haditechnikai felszerelést terveztek leszállítani.

Szaúd-Arábia tavaly februárban függesztette fel a szóban forgó megállapodást, és befagyasztotta azt a szerződést is, amely a libanoni rendőrség egymilliárd dolláros (290 milliárd forintos) támogatásáról szólt.

A döntés előzménye az volt, hogy Libanon nem támogatta az Arab Ligának és az Iszlám Együttműködés Szervezetének határozatait, amelyekben elítélték Iránt és az általa támogatott libanoni síita terrorszervezetet, a Hezbollahot a szíriai háborúba való beavatkozása miatt.

A nap folyamán az államfő vezetésével magas rangú libanoni küldöttség tárgyalt Szaúd-Arábiában a kétoldalú kapcsolatok normalizálásról. Szalman bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodó bejelentette, hogy országa nem kíván a libanoni belügyekbe beavatkozni, és igyekszik megőrizni és megerősíteni történelmi kapcsolatait a közel-keleti állammal.

A tavaly október 31-én megválasztott Aun első hivatalos külföldi látogatását Rijadba kezdte, szerdán pedig Katarba utazik tovább, ahol a katari emírrel, Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel fog tárgyalni.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑